Wethouder Ben Lüken overhandigt de sticker  'dementievriendelijk' aan Angelique Schaafsma.
Wethouder Ben Lüken overhandigt de sticker 'dementievriendelijk' aan Angelique Schaafsma.

Eerste dementievriendelijke organisatie in Blaricum

Algemeen

BLARICUM - Wethouder Ben Lüken heeft vanmorgen met Jan van Westering van Alzheimer Nederland het eerste predicaat 'dementievriendelijke organisatie' uitgereikt in Blaricum aan mondhygiënistenpraktijk Schaafsma.

De praktijk ontvangt een solidariteitssticker om zo te laten zien dat de medewerkers zijn opgeleid om met aandacht, geduld en begrip om te gaan met dementerende cliënten en hun verzorgers.

Ouderen
"We krijgen steeds meer ouderen in onze stoelen. Vroeger had je al snel een kunstgebit, nu zitter er ouderen van soms wel in de 90 met nog hun eigen tanden", legt Angelique Schaafsma uit.

"Onze vakvereniging was al een campagne begonnen speciaal voor ouderen en daar hoort dementie ook bij. Wij leren hoe we met ze om moeten gaan, naast wat we vakinhoudelijk moeten weten over wat er in hun mond gebeurt."

Intentieverklaring
De gemeente Blaricum ondertekende op 25 september 2014 samen met de andere gemeenten in de regio en Eemnes, samen met de Stichting Alzheimer Gooi en omstreken, een intentieverklaring om aan de slag te gaan voor een dementievriendelijke gemeente en regio.

"In deze intentieverklaring is afgesproken gezamenlijk te werken aan een dementievriendelijk Gooi en Vechtstreek waar mensen met dementie en hun mantelzorgers blijven deelnemen aan maatschappelijke activiteiten en menselijk worden behandeld", aldus Westering.

Uit de krant