Burgemeester Elbert Roest en commissaris van de Koning Johan Remkes poseren op verzoek in de burgemeesterskamer.
Burgemeester Elbert Roest en commissaris van de Koning Johan Remkes poseren op verzoek in de burgemeesterskamer.

Remkes praat met Laren over fusie

Algemeen

LAREN - Commissaris van de Koning (CdK) Johan Remkes heeft vanmiddag bij zijn reguliere werkbezoek aan Laren ruim de tijd genomen om het gesprek met de raad aan te gaan over de bestuurskrachtmeting en het wel of niet fuseren met Blaricum, Eemnes en eventueel Huizen.

"Het was een zeer openhartig gesprek", gaf Remkes na afloop aan. "De raad wilde weten of ze als ze ja zouden zeggen in een fuik voor fusie terecht zouden komen. Dat is niet zo. Dat beeld is wel ontstaan, merk ik."

Bestuurlijk evenwicht
De CdK gaf aan dat de provincie verantwoordelijk is voor het bestuurlijk evenwicht in de regio. "Die verantwoordelijkheid nemen we, maar wel in overleg met iedereen."

De provincie wilde voor 1 februari van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren weten of zij deel willen nemen aan een bestuurskrachtmeting, zodat gekeken kan worden hoe sterk het bestuur van de gemeenten is.

Bestuurskrachtmeting
Blaricum en Eemnes lieten weten niet mee te willen werken aan een bestuurskrachtmeting en sturen aan op uitstel, zodat de BEL-samenwerking eerst verder kan worden doorontwikkeld.

Huizen wil ook de optie van centrumgemeenten onderzocht zien. "Ik vind de toonzetting van Huizen onverstandig. Het is nooit goed als de grootste gemeente zegt dat iedereen maar bij haar moet aanschuiven", merkte Remkes op.

Besluit Laren
Laren vroeg uitstel om eerst het werkbezoek van de commissaris af te wachten. In de raadsvergadering van 24 februari neemt Laren een besluit over het wel of niet deelnemen. Op 25 februari wordt deze dan verstuurd naar de provincie.

"Dan zal de nieuwe gedeputeerde alle standpunten tot zich nemen en in overleg met de gemeenten gaan bepalen wat de volgende stap is", aldus Remkes.

Johan Remkes in gesprek met de Larense raad. Foto: Désirée Niekus

Uit de krant