Afbeelding

GroenLinks: 'Maak werk van vluchtelingen-opvang'

Algemeen

BEL - "De discussie in Gooi & Vechtstreek over vluchtelingenopvang is verworden tot een discussie over aantallen. De kwaliteit van adequate opvang staat niet meer voorop en het ontbreekt aan transparante communicatie. Dat moet dus anders", aldus de fracties van GroenLinks.

"Inwoners zijn het afgelopen half jaar verstoken geweest van informatie en helderheid. Dat roept alleen maar verkeerde beelden op, terwijl het grote draagvlak voor goede opvang buiten beeld blijft. Vluchtelingen zullen helaas ook de komende jaren blijven komen. In een open en transparante communicatie met inwoners moet het weer meer gaan over waarom we tot opvang willen komen."

Zorgen
De partij wil dat gemeenten in gesprek gaan met inwoners over hun zorgen. "Om deze zorgen zo veel mogelijk weg te nemen, maar ook om mensen te betrekken."

"Laat ze zien wat je met hun zorgen doet, maar maak ook gebruik van het grote draagvlak dat er bestaat voor goede vluchtelingenopvang. We moeten voorkomen dat opvanglocaties met de rug naar de samenleving komen te staan."

Ondoorzichtig
"De discussie in onze regio is zich gaan beperken tot het gebied Crailo en is verworden tot een ondoorzichtig 'gesprek' tussen de provincie Noord-Holland en het COA. Daarbij lijkt het niet meer te gaan over waar het over hoort te gaan, namelijk echt zorgen voor goede en adequate opvang van vluchtelingen."

GroenLinks ziet Crailo nadrukkelijk als een regionale voorziening; het maakt niet uit op wiens grondgebied deze ligt. Wij moeten ons als gemeenten daar regionaal voor verantwoordelijk voelen. Het verleden heeft laten zien dat het kan op deze plek."

Goede manier
"Grootschalige én kleinschalige opvang is nodig; in heel Nederland en dus ook in onze regio. Dat dit op een goede manier kan, wordt duidelijk uit allerlei voorbeelden in het land."

GroenLinks verwacht binnenkort meer nieuws over de opvang op Crailo. "Wat er daarna nog weer gaat gebeuren, is voor ons ook nog totaal onduidelijk. Daar moet het opvangverbond goed over communiceren met de inwoners"

Uit de krant