Impressies van hoe de mogelijke huisvesting van statushouders en starters aan de Barbeelstraat eruit kan gaan zien.
Impressies van hoe de mogelijke huisvesting van statushouders en starters aan de Barbeelstraat eruit kan gaan zien.

Omwonenden willen niet zo veel statushouders aan Barbeelstraat

Algemeen

EEMNES - Zo'n 35 omwonenden van de Barbeelstraat hebben vanavond de besloten informatieavond bezocht die de gemeente hield over de vestiging van statushouders op het terrein van het voormalig gronddepot.

Na afloop lieten zij weten niet blij te zijn met de manier waarop de gemeente de statushouders wil huisvesten. "Niet dat we tegen zijn, maar niet zo veel op één plek, maar gewoon in heel Eemnes, dan integreren ze ook makkelijker", aldus een bewoner van de Brasemstraat.

Ongenoegen
Oscar Dries uit dezelfde straat meldt ook zijn ongenoegen: "De communicatie van de gemeente is gebrekkig, ze hebben hun huiswerk niet goed gedaan en ik vind dat ze ook een breder deel van Eemnes hierbij hadden mogen betrekken. Het gaat meer mensen aan dan alleen omwonenden."

De gemeente wil op het terrein in eerste instantie 20 wooneenheden vestigen. Burgemeester Roland van Benthem: "Daarvan heb ik de toezegging gedaan dat er 10 voor statushouders zijn, waarvan er 5 maximaal voor alleenstaanden en de andere 5 in ieder geval voor stellen."

Teveel
"Dat zijn dus maximaal 15 statushouders. De andere 10 eenheden worden bestemd voor starters", aldus burgemeester Roland van Benthem na afloop. "Dat vonden de omwonenden nog te veel."

Wethouder Jan den Dunnen heeft tijdens de presentatie ook impressies getoond van de prefab woningen die er mogelijk zouden kunnen komen. "Die vond niemand mooi. Ook al kun je de gevel verschillend aankleden."

"Ik heb tot twee keer toe gevraagd of de omwonenden in een klankbordgroep mee wilden praten over hoe het er uit zou kunnen gaan zien, maar dat wilde niemand."

Procedures
Omwonenden gaven na afloop aan zich te willen gaan verenigen en alle procedures aan te willen grijpen om de bouw van de woningen op de bewuste plek tegen te houden.

Wat de wethouder betreft, geven de geluiden die de omwonenden hebben laten horen geen aanleiding om het plan aan te passen.

"We hebben een opgave gekregen om statushouders te vestigen. Over het plan hebben we goed nagedacht. Dit gaan we voorleggen aan de raad, die heeft er het laatste woord over."

Lees meer over de plannen en de vraagtekens die inwoners hierbij zetten in het BELNieuws.

Uit de krant