De discussie rondom het vestigen van statushouders begon in Eemnes toen de gemeente op deze plek aan de Barbeelstraat tijdelijke huisvesting wilde neerzetten. Dat gaat niet door en nu wordt gezocht naar alternatieven.
De discussie rondom het vestigen van statushouders begon in Eemnes toen de gemeente op deze plek aan de Barbeelstraat tijdelijke huisvesting wilde neerzetten. Dat gaat niet door en nu wordt gezocht naar alternatieven.

Eemnes hulp aangeboden bij vestigen statushouders

Algemeen

EEMNES - De gemeente Eemnes heeft uit verschillende hoeken hulp aangeboden gekregen om statushouders te vestigen in de gemeente. "We hebben huizen te koop aangeboden gekregen, een lege etage van een kantoorpand en een stuk grond", meldt wethouder Jan den Dunnen.

De gemeente wilde in eerste instantie statushouders vestigen in tijdelijke woningen aan de Barbeelstraat, maar dat kon niet op draagvlak rekenen van omwonenden en van de gemeenteraad.

Huizen kopen
Daarom werd er uitgebreid met de raad gesproken over wat er wel mogelijk was. De suggestie om zelf huizen aan te kopen voor de vestiging van statushouders werd landelijk nieuws deze week. De gemeente kreeg daarop de hulp aangeboden.

Voorlopig is de gemeente nog bezig met het onderzoeken van wat er mogelijk is. "Allereerst gaan we het gesprek met Alliantie aan. Wij willen zelf geen verhuurder worden", aldus de wethouder. Dit zal 19 mei gebeuren in het reguliere overleg met de woningcorporatie.

Bedrijventerrein
Daarnaast moet uitgezocht worden wat juridisch mogelijk is. Daarbij wordt meegenomen het bijvoorbeeld tijdelijk huisvesten van statushouders in bedrijfswoningen boven bedrijven op het nieuwe bedrijventerrein.

Den Dunnen: "We hebben onlangs ook een gesprek gehad met de gedeputeerde om te kijken of dit mogelijk is. Ook hebben we gevraagd of tijdelijke huisvesting buiten de zogeheten 'rode contour' mogelijk is. De provincie staat hier positief tegenover."

Zuidpolder
In ieder geval komen er zes woningen van De Weiden in de Zuidpolder ter beschikking van statushouders. "In deze woningen kunnen maximaal twee mensen wonen of alleenstaanden. Dat kunnen dus maximaal 12 statushouders worden als het om zes stelletjes gaat."

Uit de krant