Meterslange groene matten liggen in De Hilt om bowls te kunnen spelen.
Meterslange groene matten liggen in De Hilt om bowls te kunnen spelen.

Bowlsclub 't Gooi viert 25-jarig jubileum

Algemeen

EEMNES - Bowls lijkt zeker niet op jeu-de-boules, volgens Joop de Bruin, hoewel het de bedoeling is om de zwarte ovaalvormige ballen dicht bij een klein wit balletje, de jack, te leggen. Hij is sinds 1996 lid van Bowlsclub 't Gooi, die deze week zijn 25-jarig bestaan viert.

Voorzitter Nico de Boer ziet wel een overeenkomst: "Het is elke vrijdag weer een gezellig samenzijn als we met dertig leden onze bowls laten rollen."

In sporthal De Hilt liggen vier lange matten van 30 meter naast elkaar. In opperste concentratie gooien de spelers hun bowls in de richting van een klein wit balletje, de jack, in de hoop de winst te pakken. Soms ketst een bowl weg en komen andere ballen weer gunstiger te liggen.

Curve
Toch wordt bowls heel anders gespeeld dan jeu-de-boules, zegt Joop de Bruin, die als algemeen adjunct vaak invalt voor leden die een keer de speelochtend op vrijdag moeten missen.

"De ballen die bij jeu-de-boules worden gebruikt zijn rond en van ijzer," zo legt hij uit, "terwijl bowls van kunststof zijn en een beetje afgeplat. Daarbij heeft elke bowl zijn eigen specifieke curve doordat het zwaartepunt niet in het midden ligt. Ook dat is bij jeu-de-boules anders."

Strategieën
Volgens de voorzitter van de club, Nico de Boer, maken die eigenschappen bowls ook zo leuk om te spelen. Hij laat een kleine gekleurde cirkel op een van zijn bowls zien. "De kleine cirkel ligt altijd op de mat", licht hij toe.

"Als speler kun je vervolgens beslissen of je een forehand speelt en de cirkel, en dus de bowl, naar rechts laat draaien of dat je de bowl met een backhand in tegenovergestelde richting speelt."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant