Frans Bierlaagh als Broedermeester met zijn rode sjerp voor het vaandel van Sint Jan dat 26 juni weer gedragen wordt in de processie.
Frans Bierlaagh als Broedermeester met zijn rode sjerp voor het vaandel van Sint Jan dat 26 juni weer gedragen wordt in de processie.

Broederschap leidt processie al 210 jaar in goede banen

Cultureel

LAREN - Paus Pius VII vond het tweehonderdtien jaar geleden goed dat Laarders een Broederschap St. Jan oprichtten. Sindsdien organiseren de Broedermeesters de gelijknamige processie.

De Broedermeesters en hun ordedienst zijn dan te herkennen aan hun blauwe, witte en rode sjerpen. En nee, dat zijn niet de kleuren van het koningshuis, benadrukt hoofdceremoniemeester Frans Bierlaagh. "Wij dragen de kleuren van Sint Jan."

Processievaandels
Het organiseren zit Bierlaagh in het bloed. Lopend door de Sint Jans basiliek valt alles hem op. Voor de deelnemers aan het Kerkepad van de KRO zijn de processievaandels dit jaar eerder dan anders in de Basiliek opgesteld.

Bierlaaghs oog valt op een historisch vaandel van de Katholieke Bond. "Ik begrijp niet waarom ze dit hebben neergezet", mompelt hij, "het gaat niet mee in de processie. Er was een tijd dat sportverenigingen, vakbonden en zelfs de mensen van de Blauwe Knoop met een eigen vaandel in de processie meeliepen", legt hij uit.

Geen folklore
"Nu doen we dat niet meer, we hebben nog één vakbondsvaandel dat wordt gedragen: het vaandel van de Boerenbond. Zolang er nog een boer meeloopt in de processie, kan dat nog, anders verdwijnt het. We willen geen folklore."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant