Eliza Bozoglanian (rechts) bij het wekelijkse Taalcafé dat in muziekcentrum Schering en Inslag wordt gehouden.
Eliza Bozoglanian (rechts) bij het wekelijkse Taalcafé dat in muziekcentrum Schering en Inslag wordt gehouden.

Vrijwilligster Taalcafé: 'De Verenigde Naties komen hier elke week bij elkaar'

Human interest

LAREN - Laren zet vrijwilligers in het zonnetje met een avond op 9 september waar iedereen welkom is die iets voor een vereniging, club, kerk of buurt doet. Het BELNieuws spreekt in aanloop naar deze avond met enkele vrijwilligers over het werk dat zij met hart en ziel doen.

Vandaag het verhaal van Eliza Bozoglanian. Zelf geboren in Irak, vond zij het best lastig om de Nederlandse taal te leren. Daarom startte zij vorig jaar een taalcafé in Laren.

Moeilijk
"Negen jaar geleden kwam ik naar Nederland en zeker in het begin had ik het echt moeilijk", vertelt Eliza. "Ik had een druk leven in Irak met veel familie en vrienden en hier zat ik in een azc en was er plotseling niks meer."

Toch ging Eliza niet bij de pakken neerzitten. Al in het azc begon ze een Vrouwenkamer om de moeders even uit hun huishouden te halen. "We organiseerden bingo's en gaven naailes, maar het belangrijkste was dat we ook ervaringen konden uitwisselen", weet zij zich nog te herinneren.

Taalcafé
Via de kerk maakte Eliza kennis met het Taalcafé in Bussum. "Ik wilde heel graag de taal leren", zegt ze over deze periode. "Maar ik merkte toen ook dat ik door de ontmoetingen in het Taalcafé het gevoel kreeg dat ik ergens bij hoorde, dat er meer mensen waren die hetzelfde doormaakten als ik."

Eliza, die inmiddels heel goed Nederlands spreekt, vond deze ervaring zo waardevol dat ze met hulp van haar vriendin Jettie Bijvoet een e-mail stuurde naar de gemeente met het voorstel om ook in Laren een taalcafé te beginnen.

Enthousiaste vrijwilligster
"Van het een kwam het ander", vervolgt de enthousiaste vrijwilligster. "Versa Welzijn en Gilde Samenspraak hebben onder andere geregeld dat we elke donderdag van half 11 tot half 12 hier in het Muziekcentrum in Laren terechtkunnen en dat er koffie en thee is."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant