Onder leiding van Frans Cornelis groeiden de Tromp Boat Races in Hilversum uit tot een van de grootste Nederlandse roeiwedstrijden.
Onder leiding van Frans Cornelis groeiden de Tromp Boat Races in Hilversum uit tot een van de grootste Nederlandse roeiwedstrijden.

Lintje voor voorzitter roeibond Frans Cornelis

Sport

BLARICUM - Frans Cornelis heeft vandaag bij zijn afscheid als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding krijgt Cornelis onder andere voor zijn grote inzet voor en betrokkenheid bij de roeisport en zijn inzet voor duurzaam ondernemen. Locoburgemeester Anne-Marie Kennis reikte de onderscheiding uit tijdens het WK Roeien.

Cornelis Tromp
Cornelis was van 2000 tot 2007 voorzitter van de Hilversumse Roeivereniging Cornelis Tromp. Onder zijn leiding zijn de Tromp Boat Races uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse roeiwedstrijden.

In 2007 werd Cornelis bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Hij was in beginsel voornamelijk verantwoordelijk voor de werving van sponsoren. Hij slaagde er in om grote sponsoren voor de sport te boeien en te binden.

Olympisch niveau
Hierdoor kan de roeisport zich blijven ontwikkelen tot een bredere en meer bekende sport, welke toegankelijk is voor alle leeftijdsgroepen en waarbij de top kan concurreren op Olympisch niveau.

Onder aanvoering van Cornelis is het bestuur van de Roeibond geprofessionaliseerd, wat heeft geleid tot het werken volgens de NOC*NSF code Goed Sportbestuur. Ook heeft hij de dopingcontrole op deskundige wijze ingevoerd in het reglement van de KNRB.

Voorzitter
Sinds 2013 is Cornelis voorzitter van de bond. Hij heeft veel energie gestoken in de realisatie van een nieuw trainingscentrum voor de toproeiers aan de Bosbaan in Amsterdam

In augustus 2014 werden de wereldkampioenschappen roeien op de Bosbaan gehouden. Hij had de verantwoordelijkheid van de organisatie van dit evenement op zich genomen. Tijdens deze kampioenschappen bracht de Koninklijke familie een onverwacht bezoek.

Uit de krant