Blijven de drie burgemeesters straks nog kapitein op hun eigen schip? Of komt er een grote gemeente?
Blijven de drie burgemeesters straks nog kapitein op hun eigen schip? Of komt er een grote gemeente?

Fusieklokken luiden nog niet in BEL-gemeenten

Politiek

BEL - De uitslag van het bestuurskrachtonderzoek naar de gemeenten in Gooi en Vechtstreek werd vorige week bekend.

Laren en Blaricum kwamen niet slecht uit het onderzoek, want de bestuurskracht is goed. De samenwerking in de BEL Combinatie blijkt echter zijn zwakke plekken te hebben.

Aanbeveling
Daarnaast concludeert het rapport dat regionale opgaven beter kunnen worden opgepakt in een groter verband. Daarom komt nu de aanbeveling om uiteindelijk tot maximaal drie gemeenten te komen in 2023. Wat kunnen de BEL-gemeenten daarmee?

Op die vraag een antwoord geven is nog wel vroeg. Zeker ook omdat er in de drie BEL-gemeenten nog een dialoog wordt gevoerd met de inwoners. Eemnes is daar het verste mee en deed als Utrechtse gemeente niet mee aan het bestuursonderzoek.

Eemnes
Burgemeester Roland van Benthem feliciteert Blaricum en Laren namens het Eemnesser college met hun wederom bewezen bestuurskracht en laat weten dat Eemnes nog steeds vindt dat met de BEL bewezen is dat er ook andere oplossingen zijn dan een fusie om de bestuurskracht van Gooi en Vechtstreek te verbeteren.

De inwoners van Eemnes spraken zich bovendien uit voor zelfstandigheid van de gemeente. Zo'n 75 bewoners bespraken maandag de conclusies van de dialoog samen met raadsleden.

Lees meer reacties op het onderzoek in de digitale editie

Uit de krant