De Larense burgemeester bij  de ontvangt van de eerste vluchtelingen op Crailo vorig jaar.
De Larense burgemeester bij de ontvangt van de eerste vluchtelingen op Crailo vorig jaar.

Laren verwacht dat COA betaalt voor AZC

Algemeen

LAREN - De gemeente Laren verwacht dat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gewoon betaalt voor de geleverde diensten bij de opvang van vluchtelingen. Dat laat burgemeester Elbert Roest weten naar aanleiding van een discussie in de gemeenteraad van Gooise Meren.

Hier kwam gisteren de vraag aan de orde wie zou opdraaien voor de kosten, omdat er geen bestuursovereenkomst was tussen Laren en het COA.

Niet ondertekend
Roest laat weten dat er wel degelijk een bestuursovereenkomst was, alleen was deze nog niet ondertekend door het COA. "Daar hebben we wel steeds op aangedrongen, maar voor het COA was een en ander nog niet uitgekristalliseerd met de provincie. Daar waren wij geen partij in."

De Larense burgemeester gaat er vanuit dat het COA gewoon de vaste vergoeding zal betalen die staat voor de opvang van vluchtelingen.

Gewoon geldig
"Een mondelingen overeenkomst is immers in Nederland gewoon geldig en die was er. Dat er dus betaald wordt, mag je als gemeente wel verwachten van een bestuurlijk orgaan als het COA."

Er is nog wel een puntje waarover Laren en het COA frictie hebben. Namelijk de status van het asielzoekerscentrum, dat door het COA nog steeds als noodopvang gezien wordt.

Noodopvang
"In de onderhandelingen is altijd gesproken over de definitieve opvang van vluchtelingen, dus een asielzoekerscentrum. Dat zou per 1 mei gaan plaatsvinden. In de melding van de sluiting spreekt het COA echter over noodopvang en dat is in onze ogen dus niet zo."

De gemeente gaat in gesprek met het COA en verwacht dat een en ander constructief zal worden opgelost.

Uit de krant