De drie burgemeesters van de BEL-gemeenten kiezen met hun colleges voor zelfstandigheid en samenwerken.
De drie burgemeesters van de BEL-gemeenten kiezen met hun colleges voor zelfstandigheid en samenwerken.

BEL-gemeenten richten blik op Hilversum

Politiek

BEL- De drie burgemeesters van de BEL-gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben vanmiddag laten weten hun blik te richten op de gemeente Hilversum. Niet voor een fusie, maar voor verder samenwerking op de uitvoeringstaken.

"In een fusie zien we totaal geen heil, dat kost alleen maar energie. Wel zien we de kwetsbaarheden van de BEL Combinatie in en ook dat we regionaal niet bestuurskrachtig genoeg zijn. Deze dingen willen we oplossen", stelde Elbert Roest, burgemeester van Laren.

Samenwerken
Op de zogeheten PIOFAH-taken, Personeel, Informatie (ICT), Organisatie, Financiën, Automatisering en Huisvesting, willen de gemeenten gaan samenwerken met Hilversum. Deze gemeente zou open staan om hier constructief over na te willen denken.

"Verder willen we het op regionaal gebied zoeken in 'Coalitions of the willing', oftewel, gemeenten die wel iets willen, trekken samen op om dat gedaan te krijgen. Nu gaan er wel eens dingen niet door, omdat twee gemeenten dat niet willen."

Regionale bestuurders
De gemeenten willen daarbij kijken hoe bepaalde sterke regionale bestuurders meer mandaat kunnen krijgen om namens een aantal gemeenten op te treden. "Bijvoorbeeld op het gebied van de A1 en A27 of de woningmarkt. Zo krijgt je in regionaal beleid meer eenheid", stelt de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

"Dat kan heel succesvol zijn, als je de raad vroegtijdig meeneemt. Zo hebben wij in Utrecht met elkaar besloten hoe we om gaan met bedrijventerreinen", noemt de Eemnesser burgemeester Roland van Benthem als voorbeeld. "Lokale autonomie opgeven, dat doen we niet."

Conceptbrief
De colleges van de drie gemeenten hebben inmiddels een conceptbrief aan de provincie klaarliggen met deze reactie op het bestuurskrachtonderzoek van de provincie Noord-Holland.

In dat onderzoek wordt de provincie geadviseerd om tot maximaal drie gemeenten in de Gooi en Vechtstreek te komen per 1 januari 2023. De BEL-gemeenten zien daar dus niets in en blijven kiezen voor zelfstandigheid met samenwerking om bestuurskrachtiger te worden.

Gemeenteraden
Deze conceptbrief zal in de gemeenteraden van de drie gemeenten worden besproken. "Daar zal dus het politieke debat nog moeten plaatsvinden", stelt Roest. In Laren en Blaricum wordt in die discussie ook nog de uitkomst van de Dialoog met de inwoners meegenomen.

Hal november moeten de drie gemeenten hun brief met de reactie op het bestuurskrachtonderzoek naar de provincie hebben gestuurd.

Uit de krant