Links gedeputeerde Adnan Tekin met naast hem wethouder Ben Lüken. Verder van links naar rechts vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Agrarische Stichting Blaricum.
Links gedeputeerde Adnan Tekin met naast hem wethouder Ben Lüken. Verder van links naar rechts vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Agrarische Stichting Blaricum. Foto: Carin van den Berg

Gebiedsakkoord De Kampen getekend

Algemeen

BLARICUM - De gemeente Blaricum, provincie Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Agrarische Stichting Blaricum hebben vanmiddag het gebiedsakkoord De Kampen ondertekend.

Voor de ondertekening was de kersverse gedeputeerde Adnan Tekin naar het gemeentehuis in Blaricum getogen. Hij is de opvolger van de pas overleden Tjeerd Talsma en het was zijn eerste officiële handeling.

Weidevogels
De Kampen is de driehoek die tussen Eemmeer, A27 en de Gooyergracht. Het is een uniek stukje Noord-Holland voor weidevogels en alle partijen willen het gebied hier nog geschikter voor maken.

In het gebied hebben zowel de provincie als de gemeente grond in handen. Ook Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Agrarische Stichting Blaricum bezitten grond.

Natuurbeheer
Daarnaast zijn er in het gebied ook particulieren met grond. Met hen zal worden besproken of zij zelf aan natuurbeheer willen doen of open staan voor het ruilen van de grond.

"Het zou fijn zijn als we al een groot stuk aaneengesloten grond binnen het Nationaal Natuur Netwerk (NNN), voorheen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), kunnen vormen. Dan kan hier het waterpeil alvast omhoog", stelt Jan Roodhart van Natuurmonumenten, beoogd beheersregisseur van het gebied

Nat gebied
Weidevogels gedijen namelijk goed in deels nat gebied. Op het water kunnen zij ongestoord slapen zonder lastig gevallen te worden door wezels of hermelijnen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hele Kampen zo geschikt mogelijk wordt gemaakt voor weidevogels. Ook het deel dat niet in de NNN ligt. Dit gebied kan wel droger blijven, maar bijvoorbeeld van meer bepaalde soort bloemen worden voorzien.

Zielsgelukkig
Roodhart: "Ik ben zielsgelukkig dat dit akkoord nu  ondertekend is. Vogels zien geen grenzen, die broeden gewoon waar het ze uitkomt. Nu kunnen we straks makkelijke het gebied beheren en bijvoorbeeld nesten beschermen."

Na de ondertekening was er taart met een afbeelding van een Grutto.

Uit de krant