Lieke van Bedijk neemt op 21 januari afscheid in de Wel in Eemnes.
Lieke van Bedijk neemt op 21 januari afscheid in de Wel in Eemnes.

Verloskundige stopt na drieduizend baby's

Mensen

EEMNES - Veertig jaar geleden bracht Lieke van Bedijk uit Eemnes als leerling-verloskundige haar eerste baby ter wereld. Dit jaar was de geboorte van een kindje op eerste kerstdag haar laatste bevalling als verloskundige in vaste dienst.

"Het is goed zo", zegt ze. "Ik zal de contacten met de mensen missen, maar fysiek is het vak op mijn leeftijd zwaar." Lachend: "De meeste baby's hebben nu eenmaal de gewoonte om niet tijdens kantooruren geboren te worden."

Oudste telg
"De geboorte van een aantal broertjes en zusjes heb ik heel bewust meegemaakt. Ik was 14 toen mijn jongste zusje ter wereld kwam", vertelt Van Bedijk over haar jeugd als oudste telg in een gezin met negen kinderen.

"Onze vaste vroedvrouw was een bekende verschijning in het dorp en ik herinner ik me haar nog goed. 's Winters nam ze ons mee om te schaatsen." Na de middelbare school besluit de jonge Brabantse om verpleegkunde te studeren en loopt stage op de afdeling gynaecologie.

Onder de indruk
"Ik was erg onder de indruk van de bevallingen die ik daar meemaakte en het werk van verloskundigen. Dat wilde ik ook! Na mijn afstuderen heb ik mij direct ingeschreven voor de opleiding."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant