Voorzitter André Resing en bestuurslid John Timmerman bij het bord van Fair Play op de kantine van SV Laren '99.
Voorzitter André Resing en bestuurslid John Timmerman bij het bord van Fair Play op de kantine van SV Laren '99. Foto: Koosje de Beer

'Een elftal van twaalfjarigen dat je uitmaakt voor rotte vis'

Sport

LAREN - ''Als er een scheidsrechter niet komt opdagen, Peter staat klaar en valt in. Peter is het soort vrijwilliger waar je als club er niet genoeg van kunt hebben", schreef André Resing in zijn persoonlijke kerstgroet aan de clubleden van SV Laren '99.

Het gaat de voorzitter dan ook aan het hart dat deze scheidsrechter in een weekend twee keer een wedstrijd moest staken door incidenten. "Ik hoop dat 2017 het jaar van 'Peter' wordt. Een jaar waarin respect en sportiviteit weer voorop staan."

Rotte vis
"En dan staat er na afloop van de wedstrijd een elftal van twaalfjarigen om je heen dat je uitmaakt voor rotte vis." Resing fluit zelf ook wedstrijden van jeugd onder de dertien. "Meestal gaat het goed, soms niet, zoals bij deze wedstrijd waarin de bezoekende trainer al vanaf het begin begon te zeuren."

"Volwassenen beseffen te weinig wat hun gedrag doet met kinderen", meent hij. "Jonge kinderen zijn zelden uit zichzelf onsportief, maar als ze zien dat hun ouders, coaches of trainers dergelijk gedrag wel normaal lijken te vinden, nemen ze het over."

Bedreigender
Op de vraag hoe dat voelt, zegt Resing dat dit vanzelfsprekend je dag bederft, maar dat hij de leeftijd heeft om het een plek te kunnen geven. Bedreigender vindt hij het voor de jonge scheidsrechters die ook bij de club fluiten.

"Mustafa is 14 jaar en als ik dan hoor dat die jongen na een wedstrijd door een volwassene is uitgescholden, doet me dat verdriet." Heel veel kan de club hier niet aan doen. Vaak laat de scheidsrechter het erbij zitten en wordt het allemaal met de mantel der liefde bedekt.

Rapporteren
"Vanzelfsprekend hebben we met de betrokken club gesproken, maar de leider weigert zijn excuses aan te bieden. Samen met Mustafa hebben we besloten het voorval aan de KNVB te rapporteren. De uitkomst is dat de jongen de wedstrijd later zal uitfluiten, maar zonder die man erbij.

"Voor een veertienjarige vind ik dat een hele dappere opstelling. Toch is de hele gang van zaken natuurlijk volstrekt onacceptabel. Dat geldt ook voor wat Peter een paar weekenden later heeft moeten meemaken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant