De presentatie van Imkersvereniging Blaricum en omstreken voor de MVO Award in Eemnes.
De presentatie van Imkersvereniging Blaricum en omstreken voor de MVO Award in Eemnes.

'Zonder de bij zijn we nergens'

Natuur en Milieu

EEMNES/BLARICUM - Een Blaricumse vereniging kaapte vorige week dinsdagavond op de nieuwjaarsreceptie van Eemnes de MVO Award voor maatschappelijk verantwoord ondernemen weg voor de neus van Drukkerij Image Team en Van der Wardt Bouw.

Niet zo gek, volgens voorzitter Piet Broeksteeg. De vereniging heet niet voor niets 'en omstreken', heeft tientallen leden in Eemnes en er staan bijenkorven op de begraafplaats in het stadje.

Maatschappelijk verantwoord
Volgens Broeksteeg onderneemt zijn vereniging bij uitstek maatschappelijk verantwoord. Zeker in het geval van Eemnes. "We willen de bijenkorven in Eemnes gaan overdekken. Dat kost natuurlijk veel geld en dat hebben we niet."

"We krijgen hiervoor geld van de gemeente en van de Rabobank Amersfoort en omstreken. Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met het ROC Midden Nederland. Leerlingen gaan de overkapping op school bouwen, van duurzaam hout, en dan wordt hij gedemonteerd om in Eemnes weer opgebouwd te worden", legt hij uit.

Educatie
Dit is een vorm van sociaal ondernemen die heel goed past bij de prijs, volgens de voorzitter. Educatie speelt sowieso een grote rol bij de vereniging.

"We geven een cursus aan mensen die bijen willen gaan houden. We hebben er net een achter de rug. Daarnaast bieden we mentorschap aan, zodat beginnende imkers zonder cursus bijen kunnen houden met hulp van een ervaren iemand."

Voorlichting
Ook geeft de vereniging regelmatig voorlichting aan scholen. "Leerlingen bezoeken dan de bijenschans. Dat hebben we bij onze schans in Huizen al gedaan en gaan we ook doen als de schans in Eemnes af is."

"We hopen dit voorjaar. Basisscholen die zich hier alvast voor willen aanmelden, kunnen dat doen via onze secretaris. Het e-mailadres is te vinden op onze site."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant