Bezoekers bekeken onder andere de gebouwen van het Ensemble op het Crailo-terrein. Omwonenden zouden deze graag willen behouden in de toekomst.
Bezoekers bekeken onder andere de gebouwen van het Ensemble op het Crailo-terrein. Omwonenden zouden deze graag willen behouden in de toekomst. Foto: Carin van den Berg

Laren onderzoekt mogelijkheid bedrijvencampus Crailo

Buurt / wijk

LAREN - De gemeente Laren bekijkt of het deel van Crailo binnen haar gemeentegrenzen eventueel een bedrijvencampus kan worden. De provincie onderzoekt woningbouw. Dat kregen raadsleden en Statenleden van de provincie vanmiddag te horen bij een bezoek aan Crailo.

De gemeenten Laren, Gooise Meren en Hilversum maakten vorige week bekend dat zij de grond op Crailo van de provincie te kopen. Dit willen zij om zelf meer aan het stuur te zitten van de ontwikkelingen en een hogere kwaliteit te borgen dan er in het verleden bij plannen was.

33% sociaal
Voor Crailo-Noord blijkt er al een bestemmingplan te liggen dat voor 95 procent af is. Er zou mogelijk ruimte zijn voor 550 woningen. Daarvan moet 33% sociale woningbouw worden, zoals bepaald in de woonvisie.

Het gebied is opgedeeld in verschillende delen, zodat het makkelijker wordt voor ontwikkelaars om grond aan te kopen en er woningbouw te ontwikkelen. De delen worden verkocht over een termijn van jaren.

Vrijheid
Lang is er gepraat over het gebied en in 2010 was de provincie al heel ver met plannen. Doordat toen alles voor ontwikkelaars was 'dichtgeregeld' liep dat plan spaak. De provincie wil daarom nu veel vrijheid geven aan ontwikkelaars.

Kwaliteit wordt gewaarborgd door een kwaliteitsplan en men wil een soort controlecommissie opstellen uit mensen van de welstandscommissies in Gooise Meren en Hilversum.

Verkoop
Als het bestemmingsplan er snel doorheen komt, zou er al eind 2017 begonnen kunnen worden.met de verkoop. Komen er procedures bij de Raad van State, dan kan het zo eind 2018 worden.

Voor het grondgebied in Laren leggen de provincie en Laren in maart 2017 hun plannen naast elkaar en kijken zij hoe zij verder gaan in dit gebied. Een strook bij het ecoduct blijf in ieder geval natuur.

Uit de krant