Een opvallend rode sleutel voor de bewoonster van de nieuwe 'brandweerhuisjes'.
Een opvallend rode sleutel voor de bewoonster van de nieuwe 'brandweerhuisjes'.

Sleutels bewoners nieuwe 'brandweerhuisjes'

Buurt / wijk

LAREN - De bewoners van de drie nieuwe 'brandweerhuisjes' aan De Kamp in Laren hebben donderdag de sleutels van hun nieuwe huis in ontvangst genomen.

De voormalige brandweerwoningen aan de Kamp 5, 7, 9 en 11 voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. In overleg met buurtbewoners koos Woningbouwvereniging Laren ervoor om ze te slopen en te vervangen door drie nieuwe sociale huurwoningen.

Uitdaging
De plannen hiervoor zijn ontwikkeld door IM Planontwikkeling. Belangrijke aandachtspunten daarbij waren architectuur, woonbeleving en duurzaamheid. Aannemer Van Dillen stond vervolgens voor de uitdaging om de woningen in een smalle, bewoonde straat te bouwen.

Gerard van Diemen, bestuurslid Woningbouwvereniging Laren: "Door te kiezen voor houtskeletbouw, waarbij de huizen al grotendeels voorgefabriceerd zijn, konden we ze binnen vier maanden neerzetten en hebben we de overlast voor de buurt kunnen beperken."

Extra duurzaam
Woningbouwvereniging Laren wilde de karakteristieke uitstraling van de voormalige brandweerwoningen graag behouden, maar ze tegelijkertijd extra duurzaam maken. Van Diemen: "De nieuwe woningen zijn heel duurzaam, vanwege de goed geïsoleerde houtskeletbouw en de plaatsing van zonnepanelen op het dak."

"Het brandweerlogo op de kopgevel verwijst naar het verleden, waarin de woningen dienst deden als brandweerwoning. Door de combinatie van oud en nieuw passen de woningen heel goed in deze omgeving."

Uit de krant