Penningmeester Coen Schimmel (links) en dirigent Marco de Jong van Muziekvereniging St. Jan voor de Sint Jansbasiliek.
Penningmeester Coen Schimmel (links) en dirigent Marco de Jong van Muziekvereniging St. Jan voor de Sint Jansbasiliek. Foto: Koosje de Beer

Sint Jan opent jubileumjaar met 'Missa Brevis'

Cultureel

LAREN - Kapelaan Uytewaal richtte op 15 februari 1922 in Laren een muziekvereniging op om de katholieke jeugd een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden.

Muziekvereniging Sint Jan is 95 jaar later nog springlevend en gaat een jubileumjaar vol activiteiten tegemoet, te beginnen met een bijzondere hoogmis in de Sint Jansbasiliek. Als spectaculaire afsluiter staat eind november een jubileumconcert in het nieuwe Singer op het programma.

Katholieken
"Nee, die tijd hebben we al lang achter ons gelaten", antwoordt Coen Schimmel lachend op de vraag of alleen katholieken lid zijn van de Muziekvereniging Sint Jan.

"Iedereen is welkom, we hebben bijvoorbeeld ook protestante leden. En hoewel we voor een harmonieorkest met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar best jong zijn, hebben we geen echt jeugdorkest."

Mager
Met 25 spelende leden is de bezetting tijdens optredens net voldoende, maar tijdens de wekelijkse oefenavonden wat mager. "Ons jongste spelende lid is nu net 16 jaar oud", luidt het vervolg van penningmeester Schimmel

 "Het zou leuk zijn als er meer orkestleden komen van die leeftijd. Dit jubileumjaar zetten we daar vol op in met een muziekprojectdag op 18 maart. We willen dan drie ensembles formeren waarin kinderen tot 12 jaar samen kunnen spelen met ons harmonieorkest. Ook kinderen die nog nooit gespeeld hebben moeten zeker komen. Juist voor hen is het een leuke manier om kennis te maken met een blaasinstrument."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant