Wethouder Niels Rood tekent namens Eemnes voor aardgasvrije wijken in de toekomst.
Wethouder Niels Rood tekent namens Eemnes voor aardgasvrije wijken in de toekomst. Foto: Gemeente Eemnes

Eemnes op weg naar aardgasvrije wijken

Natuur en Milieu

EEMNES - Wethouder Niels Rood tekende vandaag namens de gemeente Eemnes de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Dit is een afspraak tussen Rijksoverheid en andere organisaties en overheden om aardgasvrije wijken te versnellen. Door te stoppen met het gebruik van aardgas in woningen vermindert de CO2-uitstoot.

Rood ondertekende de Green Deal samen met minister Kamp van Economische Zaken, Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Daarnaast tekende ook een dertigtal gemeenten, verschillende netbeheerders, de colleges van Gedeputeerde Staten van provincies, Netbeheer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Zuidpolder
"In de Zuidpolder leggen we nog gas aan, maar Nederland wil in 2050 van het gas af zijn. Dan doe je nu investeringen waar je nog maar 33 jaar wat aan hebt. Ook in de rest van Eemnes liggen gasleidingen die de komende decennia toe zijn aan vervanging. Dat zal een andere infrastructuur worden", verklaart de wethouder.

"Al met al een enorme klus en dan is Eemnes nog maar een dorp. Het goede nieuws is dat er landelijk de tijd voor wordt genomen, maar niet zoveel dat je met een gerust hart kunt investeren in CV-ketels of nieuwe gasaansluitingen."

Uit de krant