Jaap Groeneveld wil graag met anderen voor een schoon Eemnes zorgen.
Jaap Groeneveld wil graag met anderen voor een schoon Eemnes zorgen. Foto: Koosje de Beer

'Ook burgemeester helpt mee tijdens lenteschoonmaak Eemnes'

Natuur en Milieu

EEMNES - "Ik ben nogal visueel ingesteld", zegt Jaap Groeneveld. Sinds 2010 is hij de drijvende kracht achter de jaarlijkse lenteschoonmaak in Eemnes. "Daarom valt de hoeveelheid rommel die mensen achterlaten mij elke keer weer op."

Eerder ruimde hij op met de Bermbende, dit jaar haakt Groeneveld voor de organisatie aan bij de Landelijke Opschoondag van NederlandSchoon op 25 maart. Het doel blijft hetzelfde: een schoon Eemnes voor alle buurtbewoners.

Zwerfafval
"Snoeppapier, flesjes en blikjes van energiedrankjes, pakken oude folders, bouwafval, een autowiel, vuurwerk…" De opsomming die Groeneveld geeft van het zwerfafval dat de vrijwilligers vinden tijdens de jaarlijkse lenteschoonmaak is lang.

"We vinden zelfs plastic zakjes met hondenpoep in de bosjes. Dat zijn dan mensen die wel de poep van hun hond opruimen, maar niet in de afvalbak doen. Dat is wel het domste wat je kunt doen", zegt hij hoofdschuddend.

Tien grote kliko's
Elk jaar halen de vrijwilligers in een paar uur tijd meer dan tien grote kliko's troep van de straat. Iedereen kan meehelpen, maar moet zich wel eerst even aanmelden, waarschuwt de enthousiaste initiatiefnemer.

"De BEL-gemeentewerf stelt materiaal beschikbaar zoals knijpstokken, veiligheidshesjes en vuilniszakken. Om genoeg spullen te hebben, is het wel handig om te weten hoeveel mensen er komen", legt hij uit. Verder mogen de deelnemers hun eigen werk indelen.

Veilige plaatsen
"Ze kunnen alleen of met z'n tweeën of drieën lopen. Vanzelfsprekend lopen we op veilige plaatsen. Hoewel er heel veel afval uit de auto wordt gegooid, komen we niet op rijbanen of langs op- en afritten van snelwegen."

Het blijvende enthousiasme bij de Eemnessers voor de schoonmaakactie is volgens Groeneveld mede te danken aan de inzet van de gemeente. "Burgemeester Van Benthem, een wethouder en een aantal raadsleden doen elk jaar mee. Ook dit jaar was de burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie de eerste deelnemer die zich aanmeldde", zegt hij.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant