Hans van Hemert kreeg een Lifetime Acievement Award.
Hans van Hemert kreeg een Lifetime Acievement Award. Foto's: Buma

Buma-awards Hans van Hemert en Frits Spits

Cultureel

BLARICUM/LAREN - Componist-tekstschrijver Hans van Hemert (71) uit Blaricum heeft maandagavond de prestigieuze Lifetime Achievement Award van Buma gekregen. Radiomaker Frits Spits (69) uit Laren mocht de Gouden Harp in ontvangst nemen.

"Ik werd half januari door Frank Helmink gebeld, de directeur van Buma. Ik herinner me dat nog zo goed omdat ik de dag ervoor bij het schaatsen in Ankeveen door het ijs was gezakt en mijn been moest laten hechten", vertelt een trotse Van Hemert.

Oscar
In 1974 was hij al winnaar van de Gouden Harp voor zijn successen met Mouth & MacNeil, Sandra & Andres en Q65. Daarna behaalde hij nog vele hoge noteringen met Luv'. "De award is de hoogste eer, een hogere is er niet. Je kunt het vergelijken met het niveau van een Oscar voor een regisseur of acteur."

Voor Frits Spits was de Gouden Harp een enorme verrassing. Ruim veertig jaar is de 69-jarige radiomaker, televisiepresentator, schrijver en taalschouwer al actief in de media, vooral op de radio.

Eervol
Spits: "De toekenning is natuurlijk eervol, maar ik heb niet anders gedaan dan wat ik voor mijn gevoel moest doen. Dat doe ik trouwens nog steeds. Muziek uitkiezen die me melodisch aanspreekt en die tekstueel verrassend, ontroerend of grappig is. Dat dat niet onopgemerkt is gebleven en een Gouden Harp waard is, stemt me dankbaar."

Lees woensdag meer in het BELNieuws

Frits Spits kreeg de Gouden Harp.

Uit de krant