Een deel van Herman Kuijts, Landschap bij Laren uit 1910.
Een deel van Herman Kuijts, Landschap bij Laren uit 1910. Foto: Singer Laren

Belangrijke aanwinst voor Singer

Cultureel

LAREN - Singer Laren heeft op kunstbeurs de TEFAF het vroege luministische schilderij 'Landschap bij Laren' verworven van de kunstenaar Herman Kuijt. Het Larense museum kocht het werk bij Kunstgalerij Albricht B.V. met steun van de Bankgiro Loterij.

Het schilderij toont het uitzicht van 'Villa Vita Nuova', een pension aan de Hilversumse weg in Laren, waar Kuijt zij aan zij met Jan Sluijters werkte. Het werk is een belangrijke aanwinst voor Singer Laren dat gefocust is op de kunstenaarskolonie Laren als bakermat van het Hollands modernisme.

Kuijt, die in 1910 met zijn ouders naar Laren verhuist, schildert het uitzicht op de moderne telegraafpalen onder een stralende zon in lichte felle kleuren, met stipjes en streepjes. In 1911 exposeert Kuijt zijn luministische werk op de tentoonstelling van de 'Moderne Kunstkring' in het Stedelijk Museum te midden van schilders als Mondriaan, Sluijters en Gestel.

Wie dit werk wilt zien, moet nog even geduld hebben Vanaf 10 oktober toont Singer Laren een groot overzicht van het modernisme in de schilderkunst. Daar is Kuijts werk voor het eerst te zien.

Uit de krant