De eerste bewoners van de gezinswoningen van de Tarcisiushof kregen hun sleutel.
De eerste bewoners van de gezinswoningen van de Tarcisiushof kregen hun sleutel. Foto: WBV Laren

Sleutels voor eerste bewoners Tarcisiushof

Buurt / wijk

LAREN - Begin maart kregen De eerste bewoners van de Tarcisisushof hebben begin deze maand de sleutels van hun nieuwe sociale huurwoning aan de Smeekweg in Laren gekregen.

Op de plek van de voormalige Tarcisiusschool staan nu 10 eengezinswoningen en 8 appartementen. De appartementen worden begin april opgeleverd. Het is een project van Woningbouwvereniging Laren, gerealiseerd in samenwerking met WE Architecten, IM Planontwikkeling en aannemer Vreeswijk & Koebrugge. 

Grotere gezinnen
"De school was jaren geleden al omgebouwd tot een tiental wooneenheden. Maar nu wilden we er ruimere nieuwbouwwoningen neerzetten, omdat er een groeiende behoefte is aan sociale huurwoningen voor grotere gezinnen in Laren."

"Met name de eengezinswoningen zijn geschikt voor grote gezinnen, met een gemiddelde oppervlakte van 112 m2", stelt Gerard van Diemen, bestuurslid Woningbouwvereniging Laren.

Landelijke uitstraling
Het project past qua landelijke uitstraling en architectuur goed bij de bestaande bouw in het dorp. Er is gekozen voor lichtgeel metselwerk en typerende, Franse dakpannen.

Van Diemen: "We wilden dat het een opvallend, hoogstaand project werd qua architectuur. Dat is gelukt! Maar wel met een link naar het verleden, want we hebben de belangrijkste elementen van de school verwerkt in de nieuwbouw."

Eerste steen school
"Zo zijn de twee glas-in-loodramen gerestaureerd en in de kopgevels van de eengezinswoningblokken geplaatst en de eerste steen van de school is verwerkt in het appartementengebouw."

"We gaan nog kijken hoe we de gevelletters 'Tarcisiusschool' een plekje kunnen geven in de gezamenlijke binnentuin van de woningen. Deze wordt nog voor de zomervakantie aangelegd."

Mussenkasten
Verdere bijzonderheden aan het project zijn de ingebouwde mussenkasten in de gevels, die ook al goed bewoond worden. Het regenwater wordt opgevangen in zogenaamde infiltratiekratten die ingegraven zijn in de binnentuin. Dit verkleint de kans op overstroming van de riolering bij hevige regenval.

De nieuwe bewoners volgden de bouw van de woningen aan de Tarcisiushof al vanaf het begin. "We hebben een jong zoontje en met onze tweede op komst wilden we heel graag een ruimer huis. De binnentuin wordt een veilige plek voor kinderen om te spelen. En voor ons wordt het een plek om andere ouders te ontmoeten."

Een artist impression van de Tarcisiushof.

Uit de krant