Afbeelding

Familie heeft nog veel vragen na uitspraak tuchtcommissie

Zorg

LAREN - Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam waarschuwde vandaag de longarts die tekort schoot tijdens de behandeling van tophockeyer Rogier Mooij uit Laren. Het Tergooi "heeft lering getrokken" uit zijn overlijden, maar voor de moeder van Mooij is het hoofdstuk van de dood van haar zoon nog niet afgesloten.

Rogier Mooij overleed op 21-jarige leeftijd onverwacht in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Hij kwam daar dertien uur eerder op de eerste hulp binnen met hevige pijn in zijn borst. Rogier Mooij werd vervolgens alleen bezocht door een assistent en niet door de longarts.

Medische blunder
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beschouwde dat als een medische blunder en diende een klacht in. Die werd vandaag gegrond verklaard.

Ruurd Jan Roorda, voorzitter van de raad van bestuur van het Tergooi laat op de website van het ziekenhuis weten "lering te hebben getrokken" uit de dood van Rogier Mooij. "Tergooi heeft direct na het overlijden van Rogier Mooij maatregelen doorgevoerd", schrijft Roorda. "Het ziekenhuis werkt daarbij aan een continue verbetering en borging van de kwaliteit en veiligheid van de zorg, zeker daar waar het de spoedzorg betreft."

Veel vragen
Jeanne van Kasbergen, de moeder Rogier Mooij, laat aan NH weten na de uitspraak nog steeds met veel vragen te zitten. "Net als iedere nabestaande van iemand die bij een plotselinge gebeurtenis is overleden, wil ik maar één ding en dat is weten wat er precies is gebeurd en waardoor Rogier is overleden."

Hoewel ze aangeeft geproefd te hebben dat het tuchtcollege "wel oog had voor onze behoefte aan duidelijkheid", hoopt ze nog steeds op meer antwoorden dan ze nu kreeg. "Het college geeft aan dat er meer mensen verantwoordelijk zijn voor wat er in het ziekenhuis is misgegaan bij de behandeling van Rogier." Maar tegen die mensen werd geen klacht ingediend. "De onderste steen is nog niet boven en diep in ons hart hadden we toch een beetje gehoopt dat de uitspraak van het tuchtcollege daar iets aan zou veranderen.

Gemiste kans
Het is voor de familie van Rogier ondanks de waarschuwing dus nog steeds niet duidelijk wat er precies is fout gegaan. "Daarom voelt het voor ons een beetje als een gemiste kans."

Uit de krant