Anita Witzier overhandigt de cheque aan Ineke Hilhorst. Rechts Chris Bogaers van Monuta.
Anita Witzier overhandigt de cheque aan Ineke Hilhorst. Rechts Chris Bogaers van Monuta. Foto: Leo Janssen

Benefietdiner Berg-Stichting brengt ruim 10.000 euro op

Cultureel

LAREN - Het benefietdiner voor het monument voor 48 vermoorde kinderen en de 4 stafleden van de Berg-Stichting heeft gisteren 10.000 euro opgebracht, waaronder een cheque van 5.000 euro van uitvaartverzekeraar Monuta.

Gisterenavond waren in het 'Proeflokaal', het restaurant van het VMBO-college De Brink, de tafels gedekt voor een Benefiet-Gala om geld bijeen te brengen voor het monument.

Paul Fagel
Het bijzondere diner was bedacht en bereid door chef-kok Paul Fagel met medewerking van leerlingen van de horeca-afdeling van College De Brink.

Tijdens het diner was er entertainment van onder andere pianiste Cato Huiskamp en zangeres/gitariste Katherine Huiskamp, jonge talenten van de Gooise Muziekschool.

Cabaret-chantant
Veronique Hofman en Bram Rutten besloten de avond met een cabaret-chantant. Zij zijn in Laren bekend van de maandelijkse Scharrelconcertjes in het Brinkhuis.    

Een verrassing was de cheque van Monuta, die door Anita Witzier aan initiatiefneemster van het monument Ineke Hilhorst werd aangeboden.

Monument
Hiermee is het monument, een cortenstalen scultuur van 3,40 meter hoog ontworpen door kunstenaar Lon Pennock, weer een stap dichterbij.

De datum waarop dat moment wordt onthuld is inmiddels ook bekend. Dat is donderdag 20 april om 19.00 uur op de Langsakker.

Plaquette
Bij het monument komt een plaquette waarin de namen van de omgekomen kinderen zijn gegraveerd. Dit om te voorkomen dat zij ooit zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijke gevolgen van de Holocaust.

De vermoorde kinderen woonden bij de Berg-Stichting, die ooit stond op de plaats waar nu de scholengemeenschap Laar & Berg gevestigd is. De Berg-Stichting bestond van 1911 tot 1965 en was voor de oorlog een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. Na de oorlog was het een tehuis voor Joodse weeskinderen.

Uit de krant