Eveline Smeets (l) en Bregje Rebergen zetten er samen met de andere bestuursleden de schouders onder om de vereniging uit het slop te halen.
Eveline Smeets (l) en Bregje Rebergen zetten er samen met de andere bestuursleden de schouders onder om de vereniging uit het slop te halen. Foto: Koosje de Beer

Vlugheid en Kracht vliegend van start na mindere periode

Sport

BLARICUM - Het ging niet goed met turnvereniging Vlugheid en Kracht toen Bregje Rebergen en Eveline Smeets vorig jaar toetraden tot het bestuur. Samen met drie andere bestuursleden hebben de vrouwen met succes de schouders eronder gezet.

"Financieel gezien staan we er een stuk beter voor", zegt Smeets. "Zeker!" vult Rebergen aan. "Ons ledenaantal groeit. We kunnen zelfs nadenken over uitbreiding in de Bijvanck."

Trefzeker
Om beurten maken de meisjes een radslag op de balk. Trainster Saskia Wallenburg geeft hier en daar een aanwijzing. Op het oog ziet de oefening er trefzeker en perfect uit. Misschien niet verwonderlijk, want de meeste meiden van de A-selectie van Vlugheid en Kracht trainen tussen de vijf en acht uur per week.

"Saskia is familie van de oprichter van Vlugheid en Kracht", weet Rebergen te vertellen. "De vereniging is in 1909 begonnen als een wandel- en gymnastiekclub in de dorpen Laren en Blaricum. Later zijn de leden zich gaan richten op het turnen."

Schrikken
De kinderen van Rebergen en Smeets turnen allemaal bij Vlugheid en Kracht, een aantal zelfs in de selectie. Voor beiden was het dan ook schrikken toen het oude bestuur de noodklok luidde.

De vereniging stond er financieel slecht voor en een faillissement was nabij. "Dat wilde ik niet laten gebeuren", memoreert Rebergen. "Niet voor mijn kinderen, maar ook niet voor het dorp."

Gemeente
Ze meldde zich aan als voorzitter van een nieuw bestuur, waarvan Smeets de penningmeester is. "We zijn eigenlijk direct gaan praten met de gemeente Blaricum", herinnert deze laatste zich.

"Het was erop of eronder; de gemeente zou moeten bijdragen of anders zou het dorp geen turnvereniging meer hebben. Gelukkig begreep wethouder Annemarie Kennis onze situatie en heeft ze haar best voor ons gedaan."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant