Het terrein van Van den Brink & Thuys is door Van der Wardt Bouw Eemnes aangekocht voor de bouw van een hotel.
Het terrein van Van den Brink & Thuys is door Van der Wardt Bouw Eemnes aangekocht voor de bouw van een hotel. (Foto: Bob Awick)

Serieuze plannen voor hotel in Laren

LAREN - Het diepe en vrij smoezelige terrein van Van den Brink & Thuys krijgt een nieuwe bestemming. Van der Wardt Bouw Eemnes gaat er een boutiqueachtig hotel bouwen.

"Deze functie ontbreekt nog in Laren", vertelt ondernemer Jos van der Wardt. De Eemnesser verzekert dat het geen 'minkukel' van een gebouw wordt. "Over 25 jaar moet iedereen nog zeggen: wat een gaaf ding is daar neergezet." De grond - zeker 2.500 m2 - aan de Brink is ondertussen aangekocht.

Van der Wardt: "Het wordt ook geen Ibis- of F1-hotel waarbij je hokjes maakt en moet stampen om omzet te maken. Natuurlijk moet je een bepaald volume hebben om de exploitatie sluitend te krijgen. We hebben een beeld van een ondergrens, maar voor het roepen van aantallen is het nog te vroeg." De plannen gaan in overleg met de omwonenden, want de Eemnesser ondernemer heeft geen zin in een gevecht en een jarenlange strijd met de Raad van State.

Stedenbouwkundig bureau BDP.Rotterdam is door de gemeente gevraagd om de randvoorwaarden (volume, uitstraling, vormgeving en positionering) op te stellen voor de komst van het hotel. "Door de centrale ligging in het dorp is het van uiterst belang dat de omwonenden en belanghebbenden kunnen meedenken in het opstellen van het raamwerk waarbinnen een kleinschalig hotel ontwikkeld kan worden", aldus de BDP. In totaal vinden er drie bijeenkomsten plaats waarin stapsgewijs het ruimtelijk kader voor het geplande hotel wordt ontwikkeld. De tweede bijeenkomst staat begin juli gepland, de derde na de zomer.

Van der Wardt: "We zijn met een blanco vel begonnen en mogen meekijken vanaf de zijlijn." Uitgangspunten zijn er wel: zo komt er een parkeervoorziening ondergronds, geen restaurant, maar wel een aantal appartementen. "De nadruk ligt op kwaliteit en beleving. Je wilt graag in het hotel verblijven. Het moet voor Laren een toegevoegde waarde hebben. De restaurantfunctie is daarom niet gewenst, omdat we dan een concurrent van de horecaondernemers zouden zijn. Eigenlijk zijn we een soort generator voor de omliggende ondernemers."

Ideaal

De Eemnesser verwacht geen drommen mensen te trekken. "We krijgen geen honderd kamers, wel zeker vijftig. We zullen ergens een ideaal vinden", zegt Van der Wardt later in het gesprek. "Want we moeten het niet hebben van mensen die een dagje gaan fietsen, maar bijvoorbeeld van de managers van Nike die overkomen uit Amerika, of een Nederlandse club die in Singer een congres heeft."

De gebouwen gaan allemaal tegen de vlakte. Het enige wat ter discussie zou kunnen staan is de verfwinkel. De twee woonhuizen hebben volgens de bouwer geen enkele status. Problemen met huidige huurders krijgt Van der Wardt niet. "We hebben alle contracten onder controle." Wat betreft de bestemmingsplanprocedure hoopt hij dat het hotel 'apart' behandeld wordt en niet wordt meegenomen in de Centrumplanbehandeling. "Voordeel daarvan is dat de bouw van het hotel echt bekend wordt en niet als onderdeel van. Dan is het helder en krijgen mensen niet het gevoel dat het er even tussendoor is gefietst. Als we alle wind in de zeilen hebben kunnen we de tweede helft van volgend jaar beginnen."

Wethouder Ton Stam vindt het nieuwe hotel "hartstikke leuk, goed voor het dorp en een verrijking".


Reageer als eerste
Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail
Meer berichten
 

Laarder Courant nieuwsbrief

Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail