Merel Barnard (r) en Wilmi Termaat (l) van de 2e Montessorischool in Huizen.
Merel Barnard (r) en Wilmi Termaat (l) van de 2e Montessorischool in Huizen. Foto: Bibliotheek

Jaarprogramma Primair Onderwijs uit

Algemeen

LAREN/BLARICUM - Alle scholen in Huizen-Laren-Blaricum ontvangen van de bibliotheek het jaarprogramma van Primair Onderwijs.

Dit jaarlijkse programma bevat een reeks aansprekende en leerzame programma's. Scholen kunnen hun klassen inschrijven voor de verschillende programma's.

Mediawijsheid

De drie belangrijke pijlers van het aanbod zijn cultuureducatie, leesplezier en mediawijsheid. "Voor alle leeftijden worden verschillende programma's aangeboden", zegt jeugdbibliothecaris Merel Barnard.

Kerndoelen

Met de programma's helpt de bibliotheek scholen bij het verbeteren van de taalresultaten en het stimuleren van meer lezen. "Deze programma's sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en bij de kerndoelen van de scholen."

Nieuw

Naast het vaste aanbod zijn er voor het komende schooljaar ook nieuwe programma's toegevoegd of vernieuwd.
Ook heeft de bibliotheek in verschillende programma's Gooise schrijvers en kunstenaars aan zich weten te binden.

Onder andere de schrijvers van de Secret Scouts-serie Wendel en Dennis Kind uit Laren en kunstenaars Wouter Stips en Janny de Haas.

"Hiermee komen leesplezier en cultuur nóg dichterbij voor de leerlingen", aldus de jeugdbibliothecaris.

Laaggeletterdheid

Eén op de tien kinderen loopt kans op laaggeletterdheid. Barnard: "De schooltijd is hét moment om deze achterstand te signaleren en aan te pakken." Scholen en bibliotheken hebben hierdoor een gemeenschappelijk belang en werkterrein: de taalontwikkeling van kinderen.

"Meer lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, grammatica, begrijpend lezen en spelling. Kinderen die een kwartier per dag lezen, kunnen hun woordenschat uitbreiden met duizend woorden per jaar."

Uit de krant