Een uitsnede uit ‘Je Maintiendrai’, schilderij in olieverf van Janine Boot.
Een uitsnede uit ‘Je Maintiendrai’, schilderij in olieverf van Janine Boot. Foto: Janine Boot

Eemnes koopt 'Je Maintiendrai' van Janine Boot

Cultureel

EEMNES - De gemeente Eemnes heeft het schilderij 'Je Maintiendrai' van kunstenares Janine Boot aangekocht. Het schilderij, een portret van Koning Willem-Alexander, krijgt een plek in de Raadzaal.

Het portret is gemaakt voor de expositie 'Onze Willem 50', die eerder dit jaar in Bussum werd gehouden naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Geselecteerd
De Kunstcommissie Eemnes heeft uit deze expositie twee portretten geselecteerd die passend waren voor gebruik in de Raadzaal. Het college heeft uit deze voordracht uiteindelijk het olieverfschilderij van Janine Boot gekozen.

Burgemeester Roland van Benthem: "De koning is op dit schilderij zeer treffend geportretteerd. Ook de subtiele symboliek in de achtergrond spreekt ons erg aan."

Trots
Janine Boot: "Ik ben er heel trots op dat de keuze op dit werk gevallen is. Deze aandacht en erkenning stimuleren mij als kunstenaar om creatief bezig te blijven. Ik wilde een trotse koning portretteren, serieus, maar met een lichte glimlach."

"In de achtergrond heb ik het wapen van Nederland verwerkt. De betekenis van 'Je Maintiendrai' - Ik zal handhaven - is heel toepasselijk. Iedereen die in de Raadzaal uitspraken doet, zal dit toch vanuit deze overtuiging doen."

Uit de krant