Dit trof Paul van der Maas aan vorige week zondag, volle PMD-zakken die niet waren meegenomen door de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD).
Dit trof Paul van der Maas aan vorige week zondag, volle PMD-zakken die niet waren meegenomen door de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD). Foto: Paul van der Maas

Nieuwe inzamelkalender vuil zorgt voor beroering

Natuur en Milieu

LAREN - De nieuwe inzamelkalender voor vuil zorgt voor beroering. Paul van der Maas klom in de pen. Wat is het verhaal achter deze wijziging?

De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst, GAD, zorgt in onze regio namens de gemeenten voor het ophalen van afval. Met de komst van een bak voor PMD - Plastic- Metalen verpakkingen en drinkpakken - en een kleinere grijze container, werd met ingang van 1 juli een nieuwe inzamelingskalender van toepassing. De grijze bak wordt nu nog maar 1 keer per 3 weken geleegd.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
"Was de GAD niet ooit opgericht om dienstverlenend op efficiënte wijze het afval voor onze omgeving te gaan regelen? Thans lijkt deze Gewestelijke organisatie haar doel behoorlijk voorbij te schieten en sterker nog, mensen bijna te motiveren tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'", schrijft Paul van der Maas in een brief aan deze krant, nadat hij zakken niet opgehaald PMD-afval had gezien.

"In Gooi en Vechtstreek is het wel helemaal raak en lijkt het of de ingenieurs van achter hun bureau alleen maar denken op papier en de praktijk vergeten. Los nog van de bakkenvariatie in de straten is er een ophaalschema waarbij men snel geneigd is te denken 'bekijk het maar'."

Gebruiksonvriendelijk
Afval scheiden voor het milieu is natuurlijk oké, maar de wijze waarop de GAD in onze omgeving dit meent te moeten regelen is voor de cliënten absoluut gebruiksonvriendelijk, niet dienstverlenend en kostbaar."

Inger van Gelderen van de GAD legt desgevraagd uit wat het verhaal achter de vele containers is en de wijziging in het ophaalschema. "In 2020 moeten wij de doelstelling behalen om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt. Wij noemen dat grondstoffen. Het restafval mag dan nog maar 25% van ons vuil uitmaken. Deze doelstelling is landelijk en is al in 2012 geformuleerd."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant