Sacha Knoop heeft het beheer van Boereblij op zich genomen.
Sacha Knoop heeft het beheer van Boereblij op zich genomen. Foto: Koosje de Beer

'Wij zetten het werk van Mariëlle met aspergeboerderij Boereblij voort'

Algemeen

BLARICUM - Het duikongeluk met Mariëlle Bakker was een schok in Blaricum, november vorig jaar. Sacha Knoop runt nu aspergeboerderij Boereblij. "Ik ken de bedrijfsvoering en wilde mijn dochters niet hun thuis ontnemen", zijn de belangrijkste redenen die Sacha Knoop geeft voor zijn besluit om terug te komen op Boereblij. "Daarnaast was het ook financieel het handigst." Wanneer Marielle Bakker vorig jaar overlijdt tijdens een duik in de Vinkeveense plassen, is Blaricum geschokt. Haar levendige persoonlijkheid en asperges waren een begrip in het dorp. "Marielle komt niet terug, maar haar asperges blijven" zegt Knoop beslist.

"Het dak was op zeven plaatsen lek en alles was versleten", weet Knoop nog van de tijd dat hij en Marielle bij elkaar waren. Het paar besloot in 2000 om de boerderij van haar vader Kees Bakker over te nemen. Tien jaar lang waren ze samen verantwoordelijk voor de aspergeteelt en -verkoop rond Blaricum. "Ik hield me bezig met de reparaties aan het huis, de trekker en de teelt. Marielle deed de verkoop en de marketing", licht hij de taakverdeling toe. "Er waren in die tijd nog maar weinig asperges en de akkers lagen verspreid. Samen hebben we toen de eerste aanplant op de akkers langs de Bergweg gepoot. Hier staan ze nu nog steeds." De laatste jaren had Bakker senior al minder asperges en het was een hele toer om de klanten terug te winnen. En eigenlijk is het nu net zo, moet Knoop na het eerste seizoen dat hij Boereblij heeft overgenomen constateren. "Veel mensen denken dat het bedrijf is gestopt. Zelfs klanten van het eerste uur die ik toevallig spreek. Nu probeer ik via Facebook, de website en nieuwsbrieven de Blaricummers weer warm te maken voor de asperges uit het dorp, maar dat zal tijd kosten", zegt hij berustend.

Asperges

Traditiegetrouw heeft hij het aspergeseizoen rond de langste dag afgesloten. "We verkopen nog wel soep die we maken van ingevroren asperges en natuurlijk kaas en producten uit de moestuin", is zijn vervolg. Daarnaast is Knoop als industrieel ontwerper actief met het ontwerpen en bouwen van elektrische auto's. "Al voordat het aankwam met Marielle, hielp ik Kees al met het steken van de asperges. Ik weet dus alles van de teelt, maar ik weet ook dat ik er wel iets naast moet doen om gelukkig te blijven", legt hij uit. Boereblij leidt hij in de geest van zijn ex-vrouw, maar wel op zijn eigen wijze. "Ik laat meer over aan het team", luidt zijn vervolg. "De mensen die in de winkel werken, weten volgens mij het beste wat daar nodig is. Als zij bijvoorbeeld een prijs willen aanpassen, moeten ze dat doen. Dat was in het begin wel even wennen, maar iedereen pakt het goed op." Hij denkt even na: "Eigenlijk was dit jaar een uitprobeerjaar voor ons allemaal."

Dochters

Met zijn dochters gaat het naar omstandigheden goed, vindt Knoop. "Wel is er veel voor hen veranderd. Natuurlijk missen ze hun moeder, maar ook mijn contact met hen is niet hetzelfde. Ze waren altijd om het weekend bij mij en dat was voor hen ook een soort van rustmoment. Het is hier op Boereblij altijd druk." Alleen al daarom is hij als vader erg trots dat ze het schooljaar goed hebben afgesloten. "Na het ongeluk van Mariëlle zijn ze een tijd niet naar school gegaan. Later moesten ze daarom heel hard werken om de stof in te halen en dat is gelukt! Mara gaat naar de zesde en Tessa naar de vierde en ze raken ze hun vriendinnen niet kwijt."

Er is weer sprake van achterstallig onderhoud op Boereblij. "Het is meer werk dan ik dacht", geeft Knoop toe. "Toch vinden we onze weg. Ik blijf het bedrijf overeind houden totdat de kinderen oud genoeg zijn om zelf te beslissen of zij het willen voortzetten. Mara heeft nu een bijbaantje bij ijssalon De Hoop, maar Marielle heeft het aspergesteken ook pas later opgepakt. Uiteindelijk kruipt het bloed vaak waar het niet gaan kan."

Uit de krant