Afbeelding
Foto: Carin van den Berg

Blaricum in top tien 'Kunststad van het jaar'

Cultureel

Blaricum - Blaricum is één van de tien gemeenten in het land maken die kans maken op de titel Kunststad van het jaar. Dat maakte organisator Stichting Kunstweek vandaag bekend. De uitreiking van de trofee is zaterdag 11 november.

Bij de tien gemeente die na de eerste ronde zijn overgebleven, zit geen één van de vier grote steden. De negen concurrenten van Blaricum zijn in alfabetische volgorde Barneveld, Eindhoven, Gennep, Leiden, Maastricht, Noordwijk,'s-Hertogenbosch, Sint Anthonis en Weesp.

Zij bleven over na de eerste ronde. Daarin zijn onder andere de stemmen verwerkt van wethouders met kunst en cultuur in hun portefeuilles en de stemmen van de inwoners van gemeenten. Door toepassing van correcties wordt de invloed van inwonersaantallen geneutraliseerd.

Soms zorgde een zeer groot aantal stemmen van kunstliefhebbers uit de gemeenten zelf (zoals bij Sint Anthonus), voor nominatie. Soms (zoals bij Eindhoven) waren het de stemmen van wethouders uit andere gemeenten, die tot nominatie leidden. Meestal echter, zorgde een combinatie van stemmen voor de nominatie.

In de tweede ronde die nu aanstaande is, beantwoorden de genomineerde steden enkele specifieke vragen. De antwoorden geven aanvullend inzicht in de wijze waarop het kunstbeleid door de betreffende gemeenten wordt geconcretiseerd. De negenkoppige vakjury kiest uiteindelijk uit de genomineerde steden de winnaar.

Tijdens de Nationale Kunstweek worden de winnende stad en de steden die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd, bekend gemaakt. De Kunststad van het jaar krijgt op zaterdag 11 november een trofee overhandigd die door Lidy Ponte is gemaakt. Doel van de verkiezing is om de waarde van beeldende kunst in een samenleving te onderstrepen en gemeente te honoreren die dit tot uitdrukking brengen.

Uit de krant