Kruisinga stond onlangs nog voor de klas om kinderen te vertellen over de gevaren van vuurwerk.
Kruisinga stond onlangs nog voor de klas om kinderen te vertellen over de gevaren van vuurwerk. (Foto: Gemeente Laren )

Burgemeester Kruisinga wil het liefst helemaal geen vuurwerk

LAREN - Ondanks de weinige incidenten in de BEL-gemeenten vindt burgemeester Rinske Kruisinga van Laren helemaal niet dat de jaarwisseling rustig is verlopen. Voor zover bekend was er binnen de gemeentegrenzen alleen in de Sint Janstraat in Laren een brandje waarvoor de brandweer in actie moest komen. Toch is burgemeester Rinske Kruisinga kritisch. "Als het aan mij lag zou er helemaal geen vuurwerk zijn, er raken mensen gewond."

De nieuwe burgemeester, die voor het eerst de jaarwisseling in Laren meemaakte, meent dat Den Haag kritischer naar het vuurwerk en de overlast die daaruit voortkomt, moet kijken. Nog meer regels invoeren heeft volgens haar geen zin als ze toch niet worden nageleefd en er bovendien geen handhavers beschikbaar zijn.

Vuurwerkvrije zones

Vooral het gegeven dat vuurwerkliefhebbers al veel eerder dan op 31 december 18.00 uur hun rotjes afsteken, is Kruisinga een doorn in het oog. Zolang dit echter verspreid over de gehele gemeente gebeurt, kan zij weinig doen. Het invoeren van vuurwerkvrije zones, zoals in Hilversum, heeft ook weinig nut. "Dat kan alleen als er op een aantoonbare plek overlast is. Dat is niet zo. Ook vanuit de winkelstraten bijvoorbeeld is er niet geklaagd."
Overigens zijn er in de BEL-gemeenten wel degelijk vuurwerkvrije zones, meent Kruisinga. Het is immers verboden om in de buurt (binnen vijftig meter) van rieten daken vuurwerk af te steken.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten