Afbeelding
Foto: Gemeente Laren

College Laren doet Wob-verzoek bij Gedeputeerde Staten

Politiek

LAREN - Het college van burgemeester en wethouders heeft een Wob-verzoek gedaan aan de Gedeputeerde Staten (GS) van Provincie Noord-Holland. Burgemeester en wethouders willen openheid van zaken met betrekking tot de door de provincie ingezette Ahri-procedure in de regio Gooi- en Vechtstreek.

Het college verzoekt GS binnen tien dagen alle informatie/documenten te verstrekken, ook de onderliggende documenten, die zijn bedoeld (geweest) voor en/of ingebracht in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 7 november 2017 ten behoeve van de behandeling van het onderwerp inzake Arhi-procedure Gooi- en Vechtstreek, agendapunt 6: Vervolg Arhi-procedure Gooi en Vechtstreek. "Wij doelen hier op de geagendeerde stukken en niet de geamendeerde stukken na behandeling in de vergadering van 7 november 2017", schrijft het college.

Voor het college van Laren staat transparantie van besluitvorming voorop en al helemaal bij een procedure met een mogelijk grote impact voor de gemeente Laren en haar burgers. "Wij hebben kennis genomen van uw afwijzing van het Wob-verzoek om informatie dat is gedaan door de vereniging Larens Behoud. Wij achten de hierbij gevraagde informatie van belang om goed te kunnen begrijpen op welke gronden u tot uw besluit bent gekomen. Wij hopen natuurlijk dat u het met ons eens bent dat een onderling verzoek tussen bestuursorganen zoals provincie en gemeente gehonoreerd dient te worden, maar voegen hier wel aan toe dat u dit verzoek, indien u dit onverhoopt niet honoreert, in dat geval dient op te vatten als een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)."

Op 14 december jongstleden stuurde het college al een brief met daarin vragen. Dit gebeurde op verzoek van de gemeenteraad die het college verzocht de juridische, procedurele en inhoudelijke vragen te inventariseren die zijn gerezen door het voorgenomen provinciale besluit en deze onafhankelijk te laten toetsen en beoordelen.

Burgemeester en wethouders leggen de uitkomsten van de juridische toetsing voor aan de gemeenteraad op 31 januari. Aan deze uitkomsten wil het college ook de zienswijze op het provinciale besluit toevoegen. "Deze is congruent aan de eerdere zienswijze van de gemeenteraad. Het voorlopig standpunt inclusief de summiere onderbouwing van uw college dat een fusie noodzakelijk is, wordt niet gedeeld", aldus het college aan GS.

Uit de krant