Tijmen Smit spreekt zijn collega's toe tijdens de laatste raadsvergadering.
Tijmen Smit spreekt zijn collega's toe tijdens de laatste raadsvergadering. Foto: Jacqueline Roest

Mooie woorden bij afscheid van wethouder Tijmen Smit

Politiek

LAREN - Een ambitieuze en 'out of the box denkende' familieman heeft gisteravond tijdens de laatste raadsvergadering van deze raadsperiode afscheid genomen van de gemeente Laren.

Larens Behoud-wethouder Tijmen Smit kreeg niet alleen lovende woorden van burgemeester Rinske Kruisinga, maar ook van Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis, die hem gekscherend "de jonge sla tussen de verdorde bonen" noemde.

Kruisinga omschreef Smit als een snelle denker, pittig en die het soms niet kan nalaten ergens met gestrekt been in te gaan. "Daarnaast is hij stipt, een prima loco en een goed piketwacht."

Partijgenoot Calis nam zijn petje af voor de gedreven door uitgesproken idealen, pragmatische en enthousiaste wethouder. "Je was de drijvende kracht in het college van de afgelopen coalitieperiode. Tijmen, ik vind dat je het fantastisch hebt gedaan. Ik ben er trots op dat Larens Behoud in jou zo’n geweldige wethouder heeft gehad, maar het maakt je wel schatplichtig: ik verwacht nog hele mooie dingen van je waarbij ik de lat graag zo hoog mogelijk zie."

De vertrekkend wethouder zelf, die zei altijd moeite te hebben met afscheid nemen, raakte geëmotioneerd toen hij de aanwezigen bedankte voor de afgelopen jaren. "Ik heb hier met zoveel plezier mogen werken en dat is een enorme eer." Hij besloot met de woorden: "Als je ergens moet wonen in de wereld, dan moet je in Nederland wonen. Daar is het het beste voor elkaar. En als je dan toch in Nederland woont, dan moet je in Laren wonen. En als je mag bijdragen aan dat dorp dan ben je een gezegend mens."

Smit kreeg bloemen van de burgemeester en namens de raad van raad-oudste Jacqueline Timmerman een cheque voor de musical 'Soldaat van Oranje', inclusief een hotelovernachting. Aansluitend wachtte hem een staande ovatie.

Naast meest veelbelovende jonge ambtenaar van Noord Holland werd Smit in 2016 uitgeroepen tot 'Beste bestuurder van het Gooi'. Per 1 maart gaat Smit aan de slag als interim-lid van het College van Bestuur van de Gooise Scholen Federatie.

Uit de krant