Werk Olga Dol.
Werk Olga Dol. Foto: PR

Frans Ruijter duikt tijdens Kunstcafé in lokale historie

Algemeen

BLARICUM - Verhalen uit de oude doos doen het altijd goed en vooral als Frans Ruijter die vertelt. Hij is de wandelende encyclopedie van Blaricum en gaat woensdag 14 maart in het Kunstcafé in Het Vitus aan de Kerklaan los over het Blaricum van vroeger en van nu. De toegang is vrij.

Ruijter is niet voor niets uitgeroepen tot Blaricummer van het Jaar, een titel die ook Marita Steenbeek van Het Vitus ten deel viel. Hij weet alles van Blaricum, zoals wie in welk huis gewoond heeft en wat zo'n persoon voor Blaricum heeft betekend. Hij is weer diep in zijn persoonlijke archieven gedoken en komt opnieuw met onthullingen.
Verder maken mondharmonicaspeler Jan Verweij en kunstenares Olga Dol hun opwachting. Dol komt haar Venetiaanse maskers tonen en vertelt erover. Venetiaanse maskers zijn een specialiteit van de Huizense. Ze heeft zich vele jaren geleden al verdiept in deze opmerkelijke traditionele kunstvorm. Van huis uit is zij lerares handvaardigheid en dat helpt bij het creatief bezig zijn. Ze heeft er ook een boek over geschreven: 'Venetië en haar maskers', haar vijftigste boek overigens. Dol maakte maskers voor de opera 'Le Figaro' die ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van toen nog koningin Beatrix in het Koninklijk Theater Carré werd opgevoerd. Ook maakte zij Venetiaanse maskers voor Marco Borsato's 'Symphonica in Rosso'.
Jan Verweij staat bekend als een virtuoos op zijn kleine blaasinstrument en geldt als een autoriteit op zijn vakgebied. Hij is een echte bebopper, waarover Jean Toots Thielemans eens gezegd heeft: "Jan Verweij is de enige mondharmonicaspeler die mij, ook qua stijl, niet probeert na te spelen." Verweij wordt bijgestaan door de vaste pianist van het voormalige VARA radio-orkest The Ramblers.

Uit de krant