Afbeelding
Foto: Kees Boelhouwer Tergooi

Informatieavond in Tergooi over prikkelbaredarmsyndroom

Zorg

BLARICUM - Een op de tien Nederlanders heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Het is een vervelende aandoening die een negatieve invloed kan hebben op bijvoorbeeld lekker eten, sporten, reizen of sociale contacten.

Bovendien ondervinden veel patiënten weinig begrip bij hun omgeving: pijnklachten zijn niet zichtbaar en over ontlasting wordt vaak lacherig gedaan. Op donderdag 15 maart organiseert Tergooi samen met de PDS Belangenvereniging in de Gehoorzaal op locatie Blaricum een informatieavond over deze aandoening.

De behandeling van PDS is niet eenvoudig, de oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen. Bij inwendig onderzoek kan alles er goed uitzien, terwijl de darmen toch niet goed werken. Medicijnen helpen niet altijd. Daarom zijn artsen altijd op zoek naar nieuwe, effectieve behandelmethoden, zoals bekkenbodem- of hypnotherapie.

Op de voorlichtingsbijeenkomst vertelt Bram van den Elzen, maag-darm-leverarts in Tergooi, meer over deze aandoening onder de titel: Darm Alarm! Medisch psycholoog Gerly de Boo gaat in op de hulp die een psycholoog kan bieden en José Hekker, bestuurslid lotgenotencontact Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging, geeft informatie over de patiëntenvereniging. Natuurlijk krijgen bezoekers ook alle gelegenheid om hun vragen voor te leggen aan de deskundigen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het digitale aanmeldformulier op de website van Tergooi, te vinden onder Agenda. De avond start om 19:30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en eindigt om 21.15 uur.

Uit de krant