Larens Behoud op de politieke markt in Laren.
Larens Behoud op de politieke markt in Laren. Foto: Larens Behoud

D66 Laren ontkent royeren leden van Larens Behoud - Oud-wethouder Tijmen Smit: 'Het wordt wel scherp zo' - VVD Laren: 'Lariekoek'

Politiek

LAREN - Meerdere Larense leden van D66 hebben van de landelijke D66-partijvoorzitter Letty Demmers een brief ontvangen met de mededeling: 'Omdat u lid bent van Larens Behoud royeren wij u uit D66', meldt Timo Smit van Larens Behoud. Niks van waar, zegt D66 Laren. "Er zijn geen leden geroyeerd omdat ze lid zijn van Larens Behoud (LB). Hun lidmaatschap is gewoon beëindigd omdat ze kandidaat zijn van een andere partij en dat is toch echt iets heel anders. In de statuten van D66 staat, net als bij sommige andere grote partijen dat 'het lidmaatschap van D66 onverenigbaar is met het kandidaat zijn voor een vertegenwoordigend orgaan van een andere partij' en daar is een zeer goed uit te leggen reden voor."

"Daar sta je dan met je goeie gedrag", zegt Timo Smit, voorzitter Larens Behoud en landelijk lid van het CDA. Ineke Hilhorst kreeg het schrijven. "Al veertig jaar lid van D66, maar in Laren ook van Larens Behoud. Want zij wil Laren zelfstandig houden en is mede daarom al vele jaren steunpilaar bij Larens Behoud. Ineke stond vier jaar geleden - en staat ook nu - op onze verkiezingslijst." Ook Karin van Hunnik, de co-lijsttrekker van LB kreeg een royementsbrief. "Als je echt voor zelfstandigheid bent kies je lokaal dus anders, wat deze geroyeerde leden dan ook doen. Ik hoop van harte dat geen andere partij het in zijn hoofd haalt net zo laf en onsportief de democratie te tarten als D66."

D66 Laren legt de beëindiging van het lidmaatschap als volgt uit: "Tijmen Smit stond vier jaar geleden op de kieslijst van LB. Hij was en is ook lid van D66. Daarom was hij gerechtigd onze vergaderingen bij te wonen. Dat deed hij ook af en toe en het gevolg was dat wij in die vergadering met onze leden niet konden spreken over onze visie en onze strategie met betrekking tot de gemeentelijke herindeling. Soms moest dat toch en een dag later lag die informatie bij de fractie van LB die een iets andere mening heeft over de herindeling. En dezelfde Tijmen Smit die dus bij onze vergaderingen zat, bestreed vervolgens in de raad te vuur en te zwaard onze mening over herindelingen. Dit is een zeer onwenselijke situatie. Om dezelfde reden is Peter Calis (toenmalig lid van de VVD) het lidmaatschap van de VVD bestuurdersvereniging ontzegd, waarna hij zelf het lidmaatschap van de VVD heeft opgezegd."

Reactie Tijmen Smit

Voormalig wethouder Tijmen Smit reageert op de aantijging van D66 Laren op Facebook: "Ik snap dat mijn wethouderschap voor Larens Behoud en mijn lidmaatschap van D66 door de lokale afdeling van D66 lastig werd gevonden maar wat de lokale afdeling van D66 hier verkondigt is onwaar. Ik heb mijn aan- of afwezigheid op bijeenkomsten voor leden altijd afgestemd met de voorzitter Ellen Brakel. Juist omdat ik hen niet in de weg wilde zitten en ik snap dat hier extra gevoeligheden liggen. Leg de notulen er maar bij. Daarnaast ben ik wel eens op openbare bijeenkomsten geweest. Maar die zijn openbaar. Ook voor niet-leden. Ik snap oprecht niet dat je iemand die op nummer 15 van de lijst van Larens Behoud staat , en die al 50 (!) jaar lid is van D66, voordraagt voor een royement bij het landelijk bestuur. 

Overigens zijn ledenbijeenkomsten van de D66 lokaal altijd in BEL-verband. Wanneer er bijeenkomsten waren over de campagne of over strategie dan was ik er überhaupt niet. De meer specifieke Larense zaken en strategie zullen ongetwijfeld op de lokale steunfracties besproken worden en daar ben ik nooit geweest. Overigens vond ik het mooiste van Hans van Mierlo juist dat je naar de argumenten van anderen moet luisteren, ze konden wel eens gelijk hebben. Maar goed, dat is weer een andere discussie. Ik had mijn kritiek niet publiekelijk willen uiten maar nu ik in dit artikel meerdere malen als "aanleiding" wordt genoemd voel ik mij toch genoodzaakt. Ik ben nog steeds lid van D66 en beschouw dit maar als een lokale uiting van verkiezingen. Maar ik betreur dit ten zeerste, het wordt wel scherp zo..."

Reactie Johan de Bondt (VVD)

"Wat een lariekoek verhaal van D66", zegt Johan de Bondt van VVD Laren. "De bestuurdersvereniging van de VVD is van en voor bestuurders van de VVD. Toen ik geen dijkgraaf meer was eindigde mijn lidmaatschap van die vereniging, maar niet van de VVD. Peter Calis was geen bestuurder van de VVD en kon dus geen lid zijn van die club. Maar hij is nooit geroyeerd als lid van de VVD. Dat is nu net het verschil met D66, daar geldt: Wie niet vóór mij is is tegen mij. De VVD is echt liberaal én verdraagzaam."

Ook D66 was van de partij op de verkiezingsmarkt afgelopen vrijdag.

Uit de krant