Een kleine duizend mensen genoten van de Matthäus Passion.
Een kleine duizend mensen genoten van de Matthäus Passion. Foto: PR

King's Choir College Cambridge schittert in Matthäus

Cultureel

LAREN - "Alles klopte", zegt Leo Janssen van Laren Klassiek. Deze stichting organiseerde afgelopen zondag de Matthäus Passion - uitgevoerd door het King's College Choir Cambridge - in de Larense basiliek. Op de bok stond Andrew Arthur die de - door een ongeluk geblesseerde - Stephen Cleobury verving.

Zelden kwam alles voor deze eenmalige en exclusieve uitvoering zo samen. "Wat was het een mooie, bezielde, en ingetogen uitvoering. Alsof ze onder een boom in een kring zaten en met hun instrumenten het droevige lijdensverhaal van Christus aan elkaar vertelden", verwoordde een bezoeker de uitvoering na afloop treffend. De klanken van het koor waren van een zeldzaam voorkomende helderheid: een transparantie die zo diep geworteld is in die eeuwenoude traditie van Engelse koormuziek. Met als schitterende voorbeelden gisteren de twee slotkoralen van het eerste en tweede deel.
Maar niet alleen het koor uit Cambridge maakte op de bezoekers in de overvolle basiliek een diep indruk, ook de solisten deden met hun optredens niet onder voor de faam van het koor. Prachtige recitatieven en dito aria's die de bezoeker van dit meesterwerk van Bach in hun herinnering aan deze namiddag van Palmzondag nog lang zullen bijblijven. Opnieuw was deze uitvoering van Bachs oratorium weer perfect georganiseerd door de Stichting Laren Klassiek. Benieuwd hoe hoog zij de lat volgend jaar gaat leggen, gezien en gehoord deze uitvoering, kan die haast niet hoger.

Uit de krant