Leo Janssen met de zwart gekalkte vellen papier.
Leo Janssen met de zwart gekalkte vellen papier. Foto: PR

'Provincie geeft ondanks onafhankelijk advies geen openheid van zaken'

Politiek

LAREN - "Dit is toch niet te geloven. Een kleine twintig vellen papier zwart gekalkt! Ik was verbijsterd. Als dit met openheid van zaken wordt bedoeld, dan is het meer dan slecht gesteld met de democratische besluitvorming in onze provincie Noord-Holland”, zegt Leo Janssen, secretaris van Larens Behoud (LB).

Hij voelt zich enorm gepiepeld door Johan Remkes,Commissaris van de Koning, en gedeputeerde Jack van der Hoek. "Net als de collega-politici van de andere dorpen die met ons strijden tegen een fusie en voor het behoud van de zelfstandigheid van Laren, Blaricum en Huizen. Wat een arrogantie, machtsmisbruik en dedain voor dat wat grote meerderheden in de verschillende dorpen willen. Ik dacht dat wij er voor de burgers zijn en niet voor de hoge heren van de provincie."

Enkele maanden geleden vroeg Larens Behoud via een wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) om inzage te krijgen over de vergadering van 7 november 2017 waar een definitieve besluitvorming plaatsvond van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland. Waarom? Omdat Larens Behoud het vermoeden had dat er een ander (ambtelijk) besluit in de desbetreffende vergadering voorlag en dat dat besluit werd overruled door GS. De meest simpele vraag om openheid ‘Hoe is die vergadering precies gegaan?’ Er kwam geen antwoord op. Met een lang betoog voor de onafhankelijke Hoor-en Adviescommisie om alsnog antwoord te krijgen, heeft Janssen dat in Haarlem, in het provinciehuis samen met LB-collega Karin van Hunnik bepleit. De Hoor-en Adviescommisie adviseerde GS aan het verzoek van LB te voldoen en moest dus met de billen bloot. Resultaat, ongeveer 22 zwarte velletjes!

Janssen: "Schandalig dat het op deze manier gaat. We willen openheid omdat het algemeen belang van onze dorpen om zelfstandig te blijven met de besluitvorming door GS er mee gediend is. Mag het alsjeblieft als het over het eigendom van onze dorpsbewoners gaat. Als het erover gaat wie wij willen blijven als gemeenschap? Nu worden we gedwongen door de provincie om ons gelijk te halen bij de rechter. Dat brengt een hoop kosten met zich mee. Zo worden we dus uitgerookt! Maar we zijn geen Calimero. We strijden door. We zijn met velen. Met een meerderheid. Het is allemaal vreselijk verdacht en ondemocratisch. Wat hebben GS te verbergen? Wie niet met de billen bloot gaat, heeft vieze billen! Het is een laffe houding. Wel columns schrijven (‘de mogelijkheid geven tot een alternatief voorstel, betekent nog niet dat het ook gehonoreerd wordt', aldus Jack van der Hoek) en niet het beraad openbaar maken. In wat voor democratie leven we? We willen gewoon weten, wat is er gebeurd. Is dat zo’n rare vraag aan een openbaar bestuurder?

De redactie is in afwachting van een reactie van de woordvoerder van de provincie Noord-Holland.

Uit de krant