In 2017 vond de Veteranendag plaats in Singer Laren.
In 2017 vond de Veteranendag plaats in Singer Laren. Foto: Gemeente Laren

Jaarlijkse Veteranendag in De Wel

Mensen

BEL - De gemeente Eemnes organiseert woensdag 9 mei, mede namens de gemeenten Blaricum en Laren, de tiende Veteranendag voor alle veteranen die in Blaricum, Eemnes en Laren wonen.

De bijeenkomst wordt gehouden in De Wel aan de Rutgers van Rozenburglaan 1 in Eemnes. De ontvangst is vanaf 09.45 uur. Om 10.15 uur start het officiële programma. Deze Veteranendag staat in het teken van herdenken en bewustwording. "Dit doen we samen met Eemnesser basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8", laat een woordvoerder van de gemeente Eemnes weten. "In het voorjaar hebben de leerlingen een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog meebeleefd aan de hand van het project 'De klas van '45'. Veteranen en schooljeugd staan samen stil bij wat oorlog met je doet én herdenken de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Vrijheidsmonument aan 't Plantsoen." Het doel van de Veteranendag is het tonen van waardering voor de inzet tijdens oorlogs- en vredesmissies. Ook biedt de bijeenkomst een goede gelegenheid om contacten te leggen of te hernieuwen en samen herinneringen op te halen.
De Veteranendag is overigens niet alleen voor de militairen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea, maar is ook voor personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog. "Wij zouden graag ook alle jonge veteranen ontvangen die hebben deelgenomen aan een van de vele vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan en Mali."
Alle veteranen uit Blaricum, Laren en Eemnes die ingeschreven staan bij het Veteraneninstituut hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Veteranen die niet staan ingeschreven bij het Veteraneninstituut kunnen zich tot en met 25 april aanmelden via bestuurssecretariaat@eemnes.nl of telefoonnummer 035-7513335.

Uit de krant