D66-fractievoorzitter Martijn Gebbink.
D66-fractievoorzitter Martijn Gebbink. Foto: PR

Martijn Gebbink (D66): 'Asociaal weinig sociale woningbouw in Eemnes'

Buurt / wijk

EEMNES - Het coalitie-akkoord tussen PvdA en Dorpsbelang betekent slecht nieuws voor de mensen die wachten op een betaalbare huurwoning, schrijft D66-fractievoorzitter Martijn Gebbink op Twitter.

Vooral jongeren die na hun opleiding weer in Eemnes willen gaan wonen of ouderen met alleen AOW worden het kind van de rekening. "Ze hebben geen andere optie dan huren bij de Alliantie", aldus Gebbink.

"Het is de bedoeling het percentage sociale woningbouw te verhogen, maar in een percentage kun je niet wonen. Het gaat er om hoeveel je bouwt. Als je in de Zuidpolder zeventig woningen per jaar bouwt en 25% is sociaal (en deels echt laag in de sociale huur), dan worden er elk jaar zeventien tot achttien nieuwe bereikbare huizen opgeleverd. Dat is exclusief wat de gemeente kan doen op eigen grond in de kern, zoals de Hink Stap Sprong."
Volgens Gebbink willen DorpsBelang en PvdA terug naar dertig woningen per jaar, met 35% sociaal. "Dat zijn tien tot elf woningen. Ook daar kun je natuurlijk de woningen op het terrein van de Hink Stap Sprong aan toevoegen. Dus elk jaar zeven sociale huurwoningen minder, terwijl het coalitie-akkoord doodleuk noteert dat de wachttijd niet langer dan één jaar mag zijn."

Volgens de D66-frontman verdwijnt ook de middenhuur uit het zicht. "Het geringe aanbod drijft de prijzen zo hoog op dat alleen expats die bij Nike of op het Mediapark werken nog kunnen huren in de vrije sector. De wachttijd zal dus oplopen in plaats van afnemen." D66 wil niet alleen oude, rijke mensen in Eemnes laten wonen, maar ook alleenstaanden, gezinnen met een laag inkomen, eenoudergezinnen en jongeren.

Reactie coalitie

DorpsBelang en PvdA zijn tevreden met het coalitie-akkoord met daarin meer aandacht dan ooit voor betaalbare huur- en koopwoningen, melden Jan de Zeeuw (DorpsBelang) en Wilma de Boer-Leijsma (PvdA). Zij voelen geen enkele behoefte te reageren op hetgeen D66 aanhaalt. "Er komen nog voldoende gelegenheden waarin het tegendeel van het in dit artikel beweerde zal worden bewezen", aldus de coalitie in een reactie.

Uit de krant