Het Boog Boutique-team. V.l.n.r.: Anita, Joke, Angelique, Yvonne en Susan.
Het Boog Boutique-team. V.l.n.r.: Anita, Joke, Angelique, Yvonne en Susan. (Foto: Bob Awick)
advertorial

Joke Boog (75) stond aan de wieg van modemekka Laren

  Bedrijven

LAREN - "Er is hier veel keus en je kunt zo lekker snuffelen, zonder dat er meteen iemand zich met je bemoeit", zegt een dame uit Muiderberg, die aan de kassa van de Boog Boutique in De Smederij in Laren betaalt. Zij blijkt een klant van het eerste uur en waardeert de klantbehandeling door de medewerksters ten zeerste. Ze slaagt ook vrijwel altijd.

Joke Boog (75) straalt bij het horen van die woorden. Als jonge moeder van twee kinderen pionierde ze 45 jaar geleden door een kledingwinkel in de voormalige smederij van Van den Bergh, die door eigenares Hansje Terlingen was verbouwd tot tien kleine winkelruimtes onder één dak, te starten. Er was er nog één plek vrij. De kleinste, herinnert Joke zich. Ze had de beschikking over een etalage en ruimte voor enkele rekken met kleding. Het was schipperen, maar ze voelde zich als een vis in het water.

Hip
Als onervaren onderneemster deed Joke haar inkopen in het confectiecentrum in Amsterdam ("puur op eigen smaak") en bleek er een neus voor te hebben. Ze ontwikkelde een eigen stijl, haakte in op trends en toen ze in een latere periode naar de modemekka's Londen en Parijs was geweest, kon je bij Boog Boutique hippe dingen kopen. En als fervent Ibiza-ganger importeerde Joke ook de Spaanse laarzen, die als warme broodjes over de toonbank gingen. De zaak ging goed en werd groter qua oppervlak. Big business! Maar het ging niet altijd over rozen. De winkel van de geboren Larense doorstond maar liefst drie crisissen.

Schoondochter
Inmiddels heeft schoondochter Yvonne van der Linden de dagelijkse leiding van de Boog Boutique. Zij vertelt dat haar schoonmoeder altijd uniek en exclusief wilde zijn in haar kledingkeuze. "Maar de kleding moet ook draagbaar en aantrekkelijk geprijsd zijn en comfortabel zitten." Ze vindt dat de Boog Boutique daar goed in slaagt. "Iedereen kan bij ons wel iets vinden." Joke vult haar schoondochter aan en vertelt trots: "Er komt hier regelmatig een dame met haar dochter en kleindochter en dan slagen ze alle drie."

Travel
Tien jaar geleden introduceerde de Boog Boutique de (travelkwaliteit)kleding van het toen nieuwe merk Studio Anneloes. Yvonne: "Zij zijn heel goed in de basis, zowel in broekjes als tops. De kleuren zwart, donkerblauw en wit zitten altijd in het assortiment, dat overigens elke twee weken een ander thema heeft waardoor de collectie nooit hetzelfde is." Ook dames met een grote maat (t/m 48) kunnen slagen in de zaak. Yvonne: "We kwamen 'travel' tekort in de grote maten en die hebben we gevonden bij het merk Only-M."
Boog Boutique aan de St. Janstraat 2-4 is zes dagen per week open.

Meer berichten