Het Hilversumse stadskantoor.
Het Hilversumse stadskantoor. (Foto: Bastiaan Miché)

Ondernemers melden zich massaal bij zelfstandigenloket

  Bedrijven

REGIO - Hoewel 'we' al wat verder zijn in deze coronacrisis leven er overduidelijk nog veel vragen en zorgen bij ondernemers/zelfstandigen. Uit de cijfers van de gemeente Hilversum blijkt dat de mail en de telefoon overuren maken.

Het is erg druk. Vrijdagmiddag 20 maart is het digitale ondernemersloket van start gegaan. Dit is de plek waar ondernemers/zelfstandigen uit Hilversum, Huizen, Eemnes, Laren, Blaricum, Gooise Meren en Wijdemeren (de input komt binnen in Hilversum en er ook verwerkt, red) online hun aanvragen kunnen indienen. Dat er een flinke behoefte is aan zo'n lokt is duidelijk, aangezien er al 2.633 aanvragen (peilmoment woensdag 25 maart 16.00 uur) zijn ontvangen. Hiervan wordt het grootste gedeelte automatisch afgehandeld. 

Veel ondernemers zijn door de corona-maatregelen in (tijdelijke) financiële problemen gekomen. Het Rijk heeft noodmaatregelen aangekondigd voor zelfstandige ondernemers. Zij kunnen onder meer een beroep doen op een tijdelijke Bijstand voor zelfstandigen-levensonderhoud van drie maanden, laat de gemeente weten.

Normale maand

Ondernemers die zich al voor 20 maart hadden gemeld, worden persoonlijk teruggebeld om ze te informeren. Dit terugbellen wordt grotendeels gedaan door collega's uit andere gemeenten. Het is een hele klus om iedereen zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien, want de mails stromen binnen. In een normale maand ontvangt het team er zestig, in de afgelopen week waren dat er achthonderd. 

Het Klant Contact Centrum beantwoordt dagelijks veel vragen van zelfstandige ondernemers. De komende tijd neemt de gemeente extra maatregelen om iedereen zo snel als het kan antwoorden te geven op de (aanvullende) vragen. Vooral de aanvullende vragen nemen extra tijd in beslag, meldt de gemeente. Komende week gaat er een extra digitaal vragenloket open. 

Op de homepage van de gemeente Hilversum kunnen ondernemers/zelfstandigen met één click op de webpagina komen die speciaal voor hen is aangemaakt: Corona/ Hulp voor (zelfstandige) ondernemers. Als zij vragen hebben, kunnen zij mailen: zelfstandigenloket@hilversum.nl.

Meer berichten