Marc achter de tap van zijn huidige Café de Koerier droomt van een eigen kroeg in Eemnes.
Marc achter de tap van zijn huidige Café de Koerier droomt van een eigen kroeg in Eemnes. (Foto: Bob Awick )

Marc droomt over eigen kroeg op ark in de oude haven

  Bedrijven

EEMNES - Marc Timmerman uit Eemnes en kroegbaas van Café de Koerier in Laren droomt van een eigen kroeg op een ark in de oude haven van Eemnes. Deze zou dan moeten komen bij het evenemententerrein aan de Wakkerendijk. Onlangs lichtte hij zijn verzoek toe aan de Commissie Ruimte van de gemeente Eemnes. "Ik was ontzettend zenuwachtig, maar het ging gelukkig heel goed", zegt hij.

Marc kwam in de horeca terecht door zijn weekeindbaan bij Café de Koerier. "Van het een kwam het ander en ik heb bijna 20 jaar geleden de zaak overgenomen." Als inwoner van Eemnes kreeg hij te horen dat Café Staal zou gaan stoppen en toen kwam hij op het idee om te kijken of hij ergens in Eemnes een eigen kroeg kon gaan beginnen. "Ik heb toen geïnformeerd waar eventueel horeca kon in Eemnes en gepraat met eigenaren van vastgoed. Dat liep op niets uit."

Ark
Dat was echter niet het einde, maar pas het begin van het avontuur dat Marc wil starten. "Dit klinkt bizar, maar ik werd op een ochtend wakker en toen had ik gedroomd van een boot als café. Ik realiseerde me dat dit de oplossing was en ben dat verder uit gaan zoeken." Inmiddels heeft hij al een mogelijke bouwer van de ark gevonden in ABC in Urk. "Ik ben er al een paar keer geweest. Ze bouwen hele mooie dingen. Het café kan met een plat dak voor zonnepanelen uitgevoerd worden en een rieten kraag voor een landelijke uitstraling."

Hij legt uit dat zijn droomcafé als een woonboot wordt gebouwd. "Dat betekent dat er op bakken wordt gebouwd. De vloer komt dan iets boven de waterlijn." Als de ark zou zijn gebouwd, kan deze via het water naar de Eem worden getransporteerd. "Daar wordt hij in de lengte gedeeld, zodat hij door het sluisje kan. Dan kan hij op de plek waar het café komt weer aan elkaar gemonteerd worden."

Geluidsonderzoek
Marc liet zelfs al onderzoeken of de boot niet te diep zou zijn om via de Eem op zijn plek te komen en dat is niet het geval. "We hebben ook al geluidsonderzoek laten doen door een gespecialiseerd bureau en daaruit blijkt er geen geluidsoverlast is, niet aan de voorkant, zijkant of achterkant. Dat is belangrijk in verband met het stiltegebied dat dichtbij ligt."

Ook heeft hij de financiering voor het project al in orde. "Iedereen die van deze plannen hoort is enthousiast. Dat zie ik ook aan de reacties op mijn Facebookbericht hierover. Die financiering blijkt dan geen probleem. Bovendien heb ik nu jaren ervaring en weet ik wat ik kan draaien aan omzet. De ark is in vierkante meters ongeveer gelijk aan Café Staal en iets groter dan de Koerier. Ik weet dus wat het kan opbrengen en dat ziet er allemaal goed uit."

Knelpunten
Alle knelpunten die hij tegen kan komen, heeft hij al uitgezocht en proberen op te lossen. Zo zou er een stuk van de steiger achter het evenemententerrein af moeten en kan dat aan de zijkant worden geplaatst, zodat Sinterklaas en het skûtsje er ook nog kunnen afmeren. "Op de steiger die resteert, willen we een terras maken."

Hij is heel enthousiast over zijn plannen. "Ik zou het wel van de daken af willen schreeuwen, maar ik ben terughoudend, omdat het nog allemaal niet zeker is of het door zal gaan. Er is nog iemand met een initiatief om vlakbij een horecagelegenheid te starten. De gemeenteraad moet nu beslissen wie de kans krijgt om zijn plan uit te gaan voeren."

Ander alternatief
Dat andere alternatief is van Johan Wiggerts, ook uit Eemnes. Hij presenteerde ook zijn plan in dezelfde vergadering. Hij wil graag een stukje verder aan de Eemnesservaartsteeg schuin achter het evenemententerrein een horecagelegenheid aanleggen met een terras aan de polderzijde en een landelijke uitstraling.

"Hij heeft mij gevraagd of ik dat dan zou willen uitbaten, maar ik heb als droom om nu een eigen café te beginnen. Ik heb dus nee gezegd en ga verder met het uitwerken van mijn plan. Zo hadden commissieleden nog vragen over hoe het uitzicht vanaf de dijk zal zijn. Je staat daar hoger en de boot ligt lager, dus je hebt nog goed zicht op de polder. Dit antwoord en meer informatie wil ik ze graag nog verstrekken."

Spannende tijd
Het wordt dus een spannende tijd voor Marc. "Ik hoop dat ik mijn droom kan waarmaken en zal daar ook alles aan doen. Het is echter afwachten wat de raad beslist. Als ik eenmaal een omgevingsvergunning heb, kan het project in een half jaar gerealiseerd worden. Afhankelijk natuurlijk van het tijdstip, want de boot kan niet door ijs."

Een impressie van hoe de ark kan komen te liggen, met ruimte voor het skûtsje ernaast.

Meer berichten