'Mijn land, mijn volk, mijn traditie'
'Mijn land, mijn volk, mijn traditie' Foto: Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties

Sculpturen van Larense kunstenaar Marianne Houtkamp bij decemberveiling

Bedrijven

LAREN - De internationaal geprezen kunstenares Marianne Houtkamp (Amsterdam, 1948) neemt afscheid van haar Larense atelier. De meer dan zeventig sculpturen die hieruit afkomstig zijn, worden van zondag 13 tot en met dinsdag 15 december verkocht aan de hoogstbiedende bij Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties in Hilversum.

Tijdens de kijkdagen - komende zaterdag en zondag - kunnen belangstellenden de kunstwerken live bezichtigen, naast de ruim 2.800 andere kavels aan kunst en antiek uit de decemberveiling. Zo kunnen liefhebbers en collectioneurs nog een laatste oplage van hun favoriete sculptuur proberen te bemachtigen voordat de 72-jarige kunstenares er definitief mee ophoudt.

Veertig jaar

‘Asante Sana’, oftewel ‘heel erg bedankt’ in het Swahilisch, is de boodschap die de kunstenares graag mee wil geven tijdens de tentoonstelling. Dankbaar is Marianne voor de veertig jaar die ze heeft mogen wijden aan het kunstenaarschap en haar trouwe klantenkring die zich, net als haar oeuvre, niet tot de Nederlandse grenzen beperkt.

Schoolboy

Zo had Marianne de eer om haar sculptuur Schoolboy in opdracht van TPG te overhandigen aan de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Kofi Annan. Ook maakte zij in 2014 de George McGovern Leadership Award voor het World Food Program. Deze prijs werd uitgereikt door de toenmalige vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden.

Liefdadigheidsstichting

Dat dit thema de kunstenaar aansprak is niet zo verwonderlijk. In haar persoonlijke leven heeft zij zich namelijk ook jarenlang ingespannen voor de liefdadigheidsstichting Watoto Samburu waarmee ze de onbemiddelde kinderen van de Samburu heeft ondersteund. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar deze stichting, die zij samen met haar man oprichtte.

Uit de krant