Afbeelding
Foto: NVM

Ondanks corona blijven huizenprijzen in Gooi en Vechtstreek stijgen

Bedrijven

BEL - De coronapandemie leidt nog altijd niet of nauwelijks tot een daling van de woningprijzen, ook niet in ‘t Gooi en de Vechtstreek. Woningen binnen deze regio werden in het vierde kwartaal van 2020 voor dik vijf ton verkocht, een stijging van 7,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat heeft NVM afdeling ‘t Gooi bekendgemaakt. Uit die cijfers blijkt dat het vierde kwartaal in deze regio een hoog aantal van 1.161 transacties telde, opgestuwd doordat COVID-19 het thuiswerken en thuis recreëren heeft gestimuleerd. “Er was én er is meer vraag dan nieuw instromend aanbod zodat de totale hoeveelheid aanbod daalde naar het laagste niveau in ruim twintig jaar”, aldus NVM. “Daarbij stegen de verkoopprijzen ongekend hard en hebben we te maken met de meest krappe woningmarkt sinds 1999.” Deze krapte zorgt er weer voor dat een deel van de potentiële verkopers geen geschikte woning vindt en dus ook het eigen huis niet te koop zet. 

Onder de 1.161 woningen, 10,2 procent meer dan vorig jaar, zaten 294 appartementen. Ook bij de twee-onder-één-kapwoningen was sprake van een behoorlijke stijging van het aantal transacties. Van dit woningtype werden er 204 verkocht; bijna 16 procent meer dan een jaar eerder. 

Bij de overige drie woningtypen waren er eveneens verschillen te zien in de verkochte aantallen. Bijvoorbeeld van de verkochte vrijstaande woningen; hiervan gingen er 126 stuks over naar een nieuwe eigenaar; een toename van 10,6 procent. Bij de hoekwoningen bleef de stijging van de transacties beperkt tot iets onder de 3,5 procent. Bij de tussenwoningen zetten 332 toekomstige eigenaren een handtekening onder de koopakte en bij hoekwoningen waren het er 206.

Prijsstijging voor alle woningtypes

De gemiddelde transactieprijs steeg in deze regio met 7,6 procent naar nu 503.000 euro. Dat is wel iets lager dan het derde kwartaal (518.000 euro). De prijsstijging ten opzichte van vorig jaar geldt voor alle woningtypes, weliswaar met verschil in procentuele stijgingen. De gemiddelde transactieprijs van de twee-onder-één-kapwoningen steeg met iets meer dan 16 procent naar nu 665.000 euro, terwijl de gemiddelde transactieprijs met van appartementen net geen 2 procent steeg naar nu 284.000 euro. 

De gemiddelde transactieprijs van vrijstaande woningen steeg eveneens vrij beperkt met 3,3 procent tot 1.108.000 euro. De prijsstijging van de hoekwoningen was daarentegen weer flink met 12,6 procent. Voor dit woningtype waren de toekomstige eigenaren bereid om gemiddeld 475.000 euro neer te leggen.

46 procent boven vraagprijs verkocht

Van alle verkochte woningen werd in het vierde kwartaal 46 procent boven de vraagprijs verkocht bij een gemiddelde verkooptijd van 31 dagen, wisselend verdeeld per woningtype. Zo werden tussenwoningen in gemiddeld 23 dagen verkocht en twee-onder-één-kapwoningen in gemiddeld 32 dagen.Vrijstaande woningen hebben met gemiddeld 66 dagen, meer verkooptijd nodig, al is dit behoorlijk korter vergeleken met een jaar eerder.

Er stonden halverwege het vierde kwartaal 842 woningen te koop in deze regio; een daling van 27,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal in aanbod staande appartementen nam met bijna 14 procent toe, waardoor 189 stuks van dit woningtype een ‘te koop’ bord aan het raam of balkon hadden. Het lopende aanbod van hoek-, twee-onder-één-kap- en vrijstaande woningen nam juist flink af; bij 108 hoekwoningen stond een ‘te koop’ bord in de tuin, een daling van bijna 40 procent. Bij de twee-onder-één-kapwoningen was dit het geval bij 146 woningen van dit type; een daling van ruim 42 procent en bij de vrijstaande woningen ging het om 245 ‘te koop’ borden: een daling van ruim 34 procent. En als laatste de tussenwoningen; ook hier daalde het lopende aanbod en wel met bijna 22 procent, waardoor er nog 154 woningen van dit type in de etalage stonden.

1216 woningen te koop

In het vierde kwartaal werden er 1.216 woningen te koop gezet, bijna 8 procent minder dan een jaar eerder. Opvallend daarbij is de daling van bijna 22 procent bij zowel de twee-onder-één-kap- als vrijstaande woningen. Van beide woningtypes kwamen er respectievelijk 212 en 150 stuks in de verkoop. Daarentegen kwamen er meer appartementen op de markt. Van dit woningtype werden er in het afgelopen kwartaal 295 te koop gezet, ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 14 procent. 

De gemiddelde vraagprijs steeg ten opzichte van vorig jaar met 2,6 procent naar 780.000 euro. Vooral de gemiddelde vraagprijs van vrijstaande woningen steeg met 6,1 procent naar 1.450.000 euro. De gemiddelde vraagprijs van appartementen daalde met 3,8 procent en kwam uit op 444.000 euro. 

Beperkt

Bij de overgebleven drie woningtypes bleven de vraagprijsstijgingen beperkt. Zo nam de gemiddelde vraagprijs van tussenwoningen toe met 3,2 procent tot 391.000 euro. Bij hoekwoningen was er een toename van 2,5 procent waardoor de gemiddelde vraagprijs uitkwam op 492.000 euro en bij de twee-onder-één-kapwoningen was dit een toename van 2,6 procent en werd er voor dit woningtype gemiddeld 715.000 euro gevraagd.

Het gemiddelde aantal dagen dat woningen in het lopende aanbod staan, bedroeg 76 dagen; een daling van 12 dagen ten opzichte van vorig jaar. Met name de vrijstaande woningen stonden in het vierde kwartaal lang in het aanbod, te weten gemiddeld 145 dagen. Tussenwoningen staan daarentegen het minst lang in het lopende aanbod; slechts 21 dagen. 

Uit de krant