Ambassadeur Fleur Jong van Fonds Gehandicaptensport.
Ambassadeur Fleur Jong van Fonds Gehandicaptensport. Foto: David Stegenga

‘Voor mensen met handicap of beperking is sporten ook belangrijk’

Bedrijven

BEL Het is belangrijk dat Iedereen kan sporten en bewegen, ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Als je regelmatig beweegt, is dat goed voor de gezondheid en samen met anderen sporten geeft plezier, je voelt je gelukkiger en meer betrokken.

Om dit voor mensen met een handicap te bereiken is het Fonds Gehandicaptensport opgericht. “Eén op de tien mensen in Nederland heeft een handicap”, vertelt Henriëtte Bijl, manager bij Collectebureau van Fonds Gehandicaptensport. “Veel mensen weten dat niet omdat je ook een handicap kunt hebben die niet meteen zichtbaar is. Of je nu een fysieke of verstandelijke beperking hebt, sporten is voor iedereen belangrijk. Het is ook meer dan alleen bewegen want het geeft zelfvertrouwen, je persoonlijkheid wordt ontwikkeld en sporten kan eenzaamheid verlichten. Daarom wil Fonds Gehandicaptensport de mogelijkheid aanbieden zodat mensen met een handicap altijd kunnen sporten.”

Directe woonomgeving

“Ons doel is om Nederland in 2030 zo te veranderen dat sporten voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld is met voldoende mogelijkheid in de directe woonomgeving. En dan bedoelen we niet op de zaterdagavond op een afgelegen plek of zondagochtend heel vroeg, maar samen of naast elkaar op een veld met dezelfde aandacht voor alle sporters.”

Spotlights

De campagne van Fonds Gehandicaptensport begint vandaag zodat in heel Nederland sporters met een handicap in de spotlights staan. De collecteweek is van zondag 4 tot en met zaterdag 10 april, maar door coronamaatregelen kunnen clubs en verenigingen die zich inzetten voor gehandicaptensport ook zelf een digitale collectebus aanmaken via www.fondsgehandicaptensport.nl

Sturen naar familie of leden

“Je kunt dan een WhatsApp sturen naar familie, vrienden, kennissen of leden en vragen om via een persoonlijke QR-code geld te doneren. De digitale collectebus kan het hele jaar door gebruikt worden. Van de opbrengst gaat 50 procent naar de club of vereniging om gehandicaptensport te faciliteren.”

Papageno Huis

Ook het Papageno Huis in Laren heeft een digitale collectebus zodat de bewoners met autisme kunnen blijven bewegen. “Het Papageno Huis vindt het belangrijk dat de inwoners meedoen aan buitenactiviteiten zoals sporten of fietsen, want dat zorgt voor in- en ontspanning. In de krant van donderdag 1 april staat een advertentie met QR-code zodat er geld gedoneerd kan worden aan de jongeren van het Papageno Huis, maar dat kan ook aan andere doelen in Blaricum en Eemnes die zich inzetten voor gehandicaptensport.”

Uniek Sporten

Een ander initiatief van Fonds Gehandicaptensport is het platform Uniek Sporten, www.unieksporten.nl, dat gericht is op mensen met een beperking. “Met dit leuke platform kun je via de link ‘sport zoeken’ aangeven waar je woont, wat je beperking is, het type sport dat je leuk vindt en hulp krijgen voor sportkeuze. Nadat je alles hebt ingevuld, krijg je informatie die je kan helpen met het vinden van sporten en bewegen in jouw buurt.”

Uit de krant