Waldy van Geenen voor de bus van het radio progamma 5 Dagen
Waldy van Geenen voor de bus van het radio progamma 5 Dagen Foto: Hans Tak

De bus van 5 Dagen van NPO Radio 1 staat in Laren

Bedrijven

LAREN - Het radioprogramma 5 Dagen van NTR/PowNed met presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk, staat deze week op de Brink in Laren.

De rubriek ‘5 Dagen Helpt’ adopteert iedere week een initiatief uit de omgeving. Deze week is dat Stichting Brinkbus Laren.

Kloof tussen arm en rijk
Het is de week van de lokale verkiezingen. De inwoners van Laren gaan naar de stembus om te bepalen hoe het geld de komende jaren verdeeld gaat worden. Laren is een van de meest ongelijke gemeentes van Nederland waar het verschil tussen arm en rijk groot is.

1 op de 4 huishoudens is hier miljonair. Maar er wonen ook gezinnen die op de voedselbank zijn aangewezen. Laren is een rijk dorp met een hoge huizenprijs, veel eigen geld en een hoog bruto inkomen.

Hoe is het?
Hoe is het om daartussen te wonen als minima? En hoe kijken de ‘rich and famous’ van Laren naar de inkomensongelijkheid in hun dorp?

5 Dagen praat met de minima, de middeninkomens en met vermogende inwoners van Laren over rijkdom en armoede in hun gemeente.

Brinkbus
Het radioprogramma ondersteunt iedere week een initiatief uit de omgeving. In Laren is dat de Brinkbus. De Brinkbus is een nieuw, gratis vervoermiddel voor ouderen en minder mobiele inwoners.

Het gaat om korte ritjes naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, gemeentehuis, supermarkt of het terras. De bus rijdt op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. Dit willen ze graag uitbreiden naar 17.00 uur, hiervoor zijn ze op zoek naar vrijwilligers die als chauffeur of als telefonist willen helpen.

Oproep vrijwilligers
5 Dagen helpt en doet op NPO Radio 1 een oproep voor vrijwilligers! “Wilt u vrijwilliger worden voor de Brinkbus in Laren? Mail dan naar 5dagenhelpt@ntr.nl en doe mee!”, is de oproep.

Het programma 5 Dagen live vanuit Laren op maandag 14, dinsdag 15, woensdag 16 en vrijdag 18 maart, van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

Uit de krant